AKTUELNO

Pretraživač promenom svog logoa obeležava značajne datume u svetskoj istoriji.

Gugl danas obeležava 37. godišnjicu od osnivanja Nacionalnog parka Komodo.

Komodo je park u Indoneziji, nalazi se u području Malih Sundskih ostrva, na granici dve indonezijske provincije, Istočna Nusa Tengara i Zapadna Nusa Tengara.

Foto: Pixabay.com

Obuhvata tri veća ostrva, Komodo, Rinka i Padar, i 26 manjih ostrva, a površina čitavog nacionalnog parka iznosi 1.817 kvadratnih kilometara.

Park je osnovan 1980. godine i prvobitno je bio namenjen samo zaštiti najvećeg guštera na svetu, endemskog komodskog varana (Varanus komodoensis), kojih ima oko 5.700. Kako oni ne žive nigde drugde na svetu, jako su važni za proučavanje teorije evolucije. Kasnije je zaštita proširena na svu floru i faunu područja, pa tako i na primorsko područje. Godine 1991, Nacionalni park Komodo je uvršten na Uneskovu Listu Svetske baštine.

Foto: Pixabay.com

U četiri naselja na Komodima živi oko 4.000 stanovnika koji se uglavnom bave ribolovom i turizmom. Među turistima je jako popularno ronjenje, uglavnom zbog velikog podmorskog biodiverziteta. Broj posetilaca parka je porastao sa 36.000 (2009) na 45.000 (2010), a park može primiti do 60.000 turista godišnje.

I. P.

#Google

#Nacionalni park

#Nacionalni park Komodo

#godišnjica

'