AKTUELNO

Razlog će vas zaprepastiti.

Ako želite da spavate noću i ne želite da vas bube ujedu, najbolje je da izbegavate tamne boje, pogotovo crnu i crvenu. Eksperimenti su pokazali da će bube koje žive u krevetu, izabrati utočište bazirano na boji prilikom kretanja svetlosti.

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu na Floridi i Unijskom Koledžu u Linkolnu pokazala je da je stenice vole obojene tkanine. Ta mala stvorenja postaju sve više otporna na insekticide i kao rezultat, uzrokuju mnogo više štete.

Varijacije ovog testa urađene su ovako: testiranjem buba koji žive u krevetu u različitim životnim dobima, različitim polovima, individualne bube protiv drugih buba, i nahranjene bube protiv gladnih buba.

-Mislimo da stenice preferiraju crvenu boju zbog boje krvi i zbog toga što se sa time hrane - rekla je doktora Korejn Meknil.

Još jedna studija časopisa Medicinska entomologija pokazuje da stenice preferiraju crni i crveni materijal. Ove bube uzrokuju nezgodne ujede tako što vam sisaju krv u toku noći. Privučene na toplotu tela i ugljen dioksid, oni grizu kožu i hrane se vašom krvlju.

#Istraživanje

#Krevet

#Krv

#Ljudi

#stenice

'