AKTUELNO

Prema narodnom verovanju ako se danas medved uplaši svoje senke i vrati u jazbinu, zima će da potraje još šest sedmica.

Sve oči danas bile su uprte u beogradski Zoološki vrt i jazbinu mečke Gordane. Svi su željno iščekivali da se pojavi na doručku i otkrije hoće li ubrzo doći kraj hladnim danima, ili će se zima produžiti za još šest nedelja. Međutim, Goca se danas nije pojavila. Ako je verovati Gocinim drugarima, mrkim medvedima koji su izašli i ostali napolju, proleće nam stiže brzo.

Foto: Pixabay.com

Stanovnica beogradskog zoološkog vrta, mečka Gordana, danas nije izašla iz svoje jazbine, rekli su za portal Pink.rs iz zoološkog vrta. Od jutros su samo izašla dva mrka medveda, pa ako su ona merodavna, znači da zima neće još dugo trajati.

Slobodan Romanić iz Zoološkog vrta u Beogradu rekao je za TV Pink da mečka nije izašla i da nije doručkovala, ali isto tako da ona nije najbolji prognozer vremena.

-Izaći će ona danas, samo se još ne zna kada - istakao je Romanić.

Ako je sudeći prema tome što mečke još nema, neizvesno je koliko će zima još trajati, a neki smatraju da je to znak da će se produžiti, jer Goca nije odspavala svoj zimski san.

On je najavio da će u junu ove godine zoološki vrt dobitri nove stanare - pingvine.

Foto: Tanjug

Narodno je verovanje da na Sretenje, kada se sreću zima i proleće, mečka oko podneva treba da izađe iz jazbine i potraži hranu.

Ako danas bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje senke, pa se vrati nazad, verovanje kaže da će zima potrajati još šest nedelja, u suprotnom proleće će stići brzo.

Veterinari Zoo vrta ipak kažu da mečka Gordana, za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nije pouzdan meteorolog.

Ostanite uz portal Pink.rs i saznajte do kad će nam potrajati zima.

Portal Pink.rs

#Mečka

#Praznik

#Prognoza

#Sretenje

#Vreme

#Zima

'