AKTUELNO

Mnoge porodice slave ovaj dan kao svoju Krsnu slavu, a u mnogim krajevima naše zemlje organizuju se vašari.

U crkvenom kalendaru 21. septembar je obeležen crvenim slovom, jer Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik Rođenja Presvete Bogorodice-Malu Gospojinu.

U narodu se veruje da na taj dan treba planirati i ugovarati svadbe i venčanja, jer, prema predanju, mladenci, vereni, i venčani, na ovaj dan dobijaju posebnu blagoslov.

Veruje se i da kada je na ovaj praznik vedro da će sunčano biti i tokom jeseni, ali i zime, bez mnogo hladnih dana.

Naravno, kao i uz svaki praznik koji je obeležen crvenim slovom, tako i na Malu Gospojinu, prema verovanju, žene ne bi trebalo da obavljaju poslove u kući i oko nje. Žene na ovaj dan ne bi trebalo da spremaju kuću, peru veš i obavljaju druge slične poslove.

Takođe, postoji verovanje da na današnji dan nije dobro ni započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za neki od narednih dana.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad - pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje.

Maloj Gospojini posebno se raduju mladi koji pohode svetinje. Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija.

#Praznik

'