AKTUELNO

Ostrva Trinidad i Tobago su ustupljena Velikoj Britaniji Amijenskim mirom 1802. godine.

Republika Trinidad i Tobago, ostrvska je država u Karibima, severno od Južne Amerike.

Foto: Pixabay.com

Smeštena je blizu severoistočne obale Venecuele, južno od Grenade. Granicu na moru deli sa Barbadosom prema severoistoku, Grenadom prema severozapadu, Gvajanom prema jugoistoku i Venecuelom prema jugu i zapadu.

Ostrvo Trinidad se nalazilo u sastavu Španske imperije od dolaska Kristifora Kolumba 1498. do kapitulacije španskog guvernera, Hose Marija Čakona 18. februara 1797. kada je Velika Britanija zauzela ostrvo. U ovom razdoblju, ostrvo Tobago je bilo u posedu Španaca, Britanaca, Francuza, Holanđana i Vojvodstva Kurlandija.

Ostrva Trinidad i Tobago su ustupljena Velikoj Britaniji Amijenskim mirom 1802. godine.Trinidad i Tobago je dobio nezavisnost 1962, da bi 1976. postao republika. Za razliku od većine država engleskog govornog područja na Karibima, industrija je okosnica privrede, prvenstveno naftna i petrohemijska.

Kolumbo je Trinidad prema Svetom trojstvu. Starosedeoci na ostrvu su bila indijanska plemena Aravak i Karibi. Od 1532. španci su počeli zarobljavati indijance, pretvarati ih u robove i odvoditi na rad na druga ostrva u Karipskom moru. Od 1592. Španci su trajno prisutni na ostrvu.

Foto: Pixabay.com

Antonio de Berio je iste godine ostrvo Trinidad službeno proglasio španskim posedom. Većinu stanovnika ostrva su činili domaći i crni robovi iz Afrike. Na ostrvu Trinidad razvile su se velike plantaže šećerne trske.

Nakon pobede Britanaca nad udruženom francusko-španskom flotom u bici kod rta Sveti Vinsent 14. februara 1797, Britanci su okupirali Trinidad. Francuzi su se odrekli Trinidada 1802. (Amijenski mir). Nakon ukidanja ropstva na ostrvu 1843, došlo je do uvoza jeftine radne snage iz Indije.

Foto: Pixabay.com

Za razliku od Trinidada, Tobago je konstantno menjao vlasnika u ratovima između Francuske, Holandija i Engleske. Pariskim mirom iz 1763, Tobago je Francuska ustupila Velikoj Britaniji. Od 1814. Tobago je u stalnom britanskom posedu.

Od 1889. Trinidad i Tobago je zajedničko ime kolonije u posedu Velike Britanije. Godine 1958. Trinidad i Tobago postaje član Zapadnoindijske Federacije, a 1962. je proglasio samostalnost. Stranka Narodni nacionalni pokret je pobedila na izborima, a njen lider Erik Eustas Vilijams je postao prvi premijer 1962—1981. Trinidad i Tobago je 1962. pristupio Komonveltu.

Foto: Pixabay.com

Na Trinidadu se nalazi Port of Spain, užurbani glavni grad, koji je obogaćen čarobnim umetničkim galerijama i restoranima. Prekrasne, peščane plaže duž severne obale pružaju savršen ambijent za mir, odmor i rekreaciju.

Foto: Pixabay.com

Istočna obala predstavlja dom zaštićenih močvara, sa kilometrima prostranih plaža bogatih šumarcima kokosa, kod meštana poznate kao Cocal. Ostrva su brdovita, a čine ih ribarska sela i mirne, napuštene plaže.

Zvanični jezik je engleski, a popularni su i "patois", žargonska verzija francuskog, kao i španski jezik zbog blizine Venecuele. Oko 1,3 miliona stanovnika naseljava ova dva ostrva, a većina je afričkog ili indijskog porekla. Ova ostrva imaju dve glavne sezone - suvu, koja traje od januara do maja, i mokru ili kišnu sezonu, koja traje od juna do decembra.

Č.N.

#Plaža

#Putovanja

#Trinidad i Tobago

'