AKTUELNO

Ovi sveci štite od hladnih i zlih vetrova.

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Sveta Tri Jerarha. Reč je o svetiteljima – Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Inače oni imaju i po jedan poseban dan koji je samo njihv  i to su Vasilije Veliki – 1. januar, Grigorije Bogoslov – 25. januar i Jovan Zlatousti – 27. januar.

Ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena.

Narod se jako često prepirao oko činjenice ko je od njih trojice veći.

Ubrzo je rešen ovaj spor u korist crkve i na još veću slavu trojice svetitelja. Episkop evhaitski Jovan imao je jednu viziju u snu. Naime, najpre su mu se javili svaki od ova tri svetitelja, a potom sva trojica zajedno.

Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno, niti ima među nama prvog ni drugog - rekli su.

Tada su od  svetitelja i episkopa Jovana tražili da im napiše jednu zajedničku službu i da im se odredi jedan zajednički dan praznika. Povodom ovoga divnog viđenja spor se rešio na taj način što se odredio 12. februar kao zajednički praznik za sva tri ova jerarha.

Takođe, ovi sveci štite i od hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku čitave godine biti. Ako duvaju vetrovi slabijeg intenziteta, vreme će čitave godine biti blaže, i obrnuto.

J. Stanković

#Gregorijanski kalendar

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'