separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!


Na današnji dan, 1899. godine, rođen je engleski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok.


1521 - Španski osvajač Ernan Kortes zauzeo je i razorio, nakon tromesečne opsade, asteški grad Tenočtitlan (Meksiko Siti).

1624 - Francuski kralj Luj XIII postavio je za prvog ministra kardinala Rišeljea. 

1792  - Francuski revolucionari su uhapsili članove kraljevske porodice, tri dana nakon ukidanja monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI (Louis). 

1814 - Holanđani su ustupili Velikoj Britaniji Rt Dobre Nade. 

1820 - Rođen je britanski muzikolog Džordž Grov, autor "Rečnika muzike i muzičara" (4 knjige 1879-89). 

1826 - Umro je francuski lekar Rene Teofil Jasint Lenak, koji je 1819. izumeo stetoskop. 

1863  - Umro je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog "Fausta" i napisao "Dnevnik" u kojem je izložio zapažanja o umetnosti ("Danteova barka", "Ulazak krstaša u Carigrad", "Na barikadama 28. jula 1830."). 

1871 - Rođen je nemački revolucionar Karl Libkneht jedan od osnivača i vođa Komunističke partije Nemačke. Kao poslanik u Rajhstagu istupao je protiv nemačkog i medjunarodnog imperijalizma i jedini je glasao protiv ratnih kredita u decembru 1914. Bio je jedan od vođa Novembarske revolucije u Nemačkoj 1918, ali je posle gušenja revolucije uhapšen i u januara 1919. ubijen zajedno s Rozom Luksemburg. 

1899 - Rođen je engleski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok. Proslavio se kriminalističkim filmovima i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru ("Ptice", "Psiho", "39 stepenica", "Sever-severozapad"). 

1902  -  Rođen je nemački inženjer Feliks Vankl, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Mešeršmit 209 sa eksperimentalnim Vanklovim motorom postigao je svetski rekord u brzini. 

1910 - Umrla je engleska medicinska sestra Florens Najtingel, koja je u Krimskom ratu (1853-56) organizovala prvu ekipu za negu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke. 

1912 - Umro je francuski kompozitor Žil Masne, autor više od 20 opera ("Manon", "Verter", "Don Kihot"). 

1913 - Rođen je kiparski arhiepiskop Makarios III, vodja pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja. 

1914 - Francuska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj. 

1923 - Mustafa Kemal Ataturk, postao je prvi predsednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. sproveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi. 

1927 - Rođen je kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Kastro, pod čijim je vodjstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulhensija Batiste i izvedena socijalistička revolucija. 

1961 - Vlasti Istočne Nemačke zatvorile su granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa Zapadnom Nemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podeljene Nemačke i hladnoratovski simbol podeljenog sveta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Nemačka ponovo ujedinila. 

1964 - U Velikoj Britaniji izvršene poslednje smrtne kazne vešanjem dvojice zatvorenka u Liverpulu i Mančesteru, osudjenih na smrt zbog ubistva. 

1993 - Više od 120 ljudi je poginulo kada se u Tajlandu srušio šestospratni hotel. 

1998 - Švajcarske banke i jevrejske grupe postigle su sporazum kojim je predvidjena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu. 

2001 - Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali su u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi ove dve etničke zajednice u Makedoniji. 

2009  - Preminuo je Les Paul američki muzičar, gitarista i inovator, zaslužan za brojna unapredjenja modernih električnih instrumenata i unapredjivanje tehnika snimanja muzike. Dobitnik je dva Gremija za album "Les Paul & Friends: American Made, World Played". 

2014 -  U Srbiji su stupili na snagu novi medijski zakoni (o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima) kojima  je predviđeno povlačenje države iz vlasništva u medijima do 1. jula 2015. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti