separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!


Na današnji dan, 1955. godine preminuo je Tomas Man.


1450 - Englezi su u Stogodišnjem ratu predali Francuzima lučki grad Šerbur čime je francuski kralj Šarl VII završio osvajanje Normandije. 

1503 - Rođen je danski kralj Kristijan III (Christian). Na presto je došao 1534. tokom gradjanskog rata protestanta i katolika. Kao pobornik Reformacije, ustanovio je Luteransku crkvu u Danskoj. 

1687 -  Austrijska i madjarska vojska pod komandom Ludviga Vilhelma Badenskog pobedila je u odlučujućoj bici kod Mohača tursku vojsku Mohameda IV. 

1759 - Ruske trupe generala Saltikova i austrijske pod Landonom porazile su u bici kod Kunersdorfa u Sedmogodišnjem ratu prusku armiju, koju je predvodio kralj Fridrih II Veliki. Drezden je pao u austrijske ruke. 

1813 - Austrija je objavila rat Napoleonu. 

1827 - Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama "Pesme iskustva" i "Pesme nevinosti", a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za "Knjigu o Jovu" i ilustracijama Čoserovih "Kanterberijskih priča". 

1848 - Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson. Razvio je i unapredio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva "Rokit" vukla je 1825. prvi putnički voz u svetu na pruzi Stokton-Darlington. U Njukastlu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva. 

1848 - Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson. Razvio je i unapredio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva "Rokit" vukla je 1825. prvi putnički voz u svetu na pruzi Stokton-Darlington. U Njukastlu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva. 

1898 - Potpisivanjem protokola, kojim je Španija ustupila SAD-u Kubu i Portoriko, završen je Špansko-američki rat. SAD su istovremeno anektirale Havaje. 

1900 - Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svetski šampion u šahu. Titulu svetskog prvaka osvojio je 1886. pobedom nad Johanesom Cukertortom rezultatom 10:5, uz pet remija. Objavio je 1889. "Udžbenik modernog šaha". 

1914 - Velika Britanija je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj. 

1914 - Počela je Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. To je bila prva srpska i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu. 

1922 - Umro je irski političar Artur Grifit jedan od osnivača nacionalnog republikanskog pokreta Šin Fejn 1905. Godine 1921. predvodio je delegaciju koja je sa Velikom Britanijom zaključila sporazum o nezavosnosti Irske, a 1922. izabran je za prvog predsednika Irske Republike. 

1925 -  Rođeni su britanski blizanci Noris i Ros Mekverter, koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa je 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije. 

1955 - Umro je nemački pisac Tomas Man , dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. Po dolasku nacista na vlast u Nemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD ("Čarobni breg", "Budenbrokovi", "Doktor Faustus", "Smrt u Veneciji"). 

1984 - U Los Anđelesu su završene 23. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 140 zemalja. Reprezentacija SFR Jugoslavije osvojila je sedam zlatnih medalja, četiri srebrne i sedam bronzanih. 

1985 - U avionskoj nesreći "Boinga 747" japanske kompanije "Jal" na planini Osutaka u blizini Tokija, preživelo je samo četvoro od 524 putnika i članova posade. 

2014  - Umrla je holivudska zvezda i dobitnica Oskara, glumica Lorin Bekol, koja je slavu stekla u "zlatno doba Holivuda", ulogama u filmovima, klasicima: "Imati i nemati", "Veliki san", "Ki Largo", "Kako se udati za milionera", "Ubistvo u Orijent ekspresu"... 

2015 - U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjači Velika Britanija, navodi studija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji. 

2016 - Preminuo je slikar Ljubomir Ljuba Popović, čija se dela nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta. Životni i radni vek proveo je na relaciji Valjevo, Beograd, Pariz, a njegove poznate slike su "Tragedija u metalnoj šumi", "Mlečni put", "Plavi manastir", "Mesečarka", "Ukrotiteljica". 

2017 - Poginule su 24 osobe pošto je policija pucala na demonstante u neredima koji su izbili u Keniji kada je izborna komisija proglasila pobedu predsednika Uhurua Kenijate. 

2018 - Američka svemirska agencija NASA lansirala je sondu "Parker" koja bi trebalo da pridje na šest miliona kilometara od površine Sunca, bliže nego bilo koja poslata letelica. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti