separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!


Na današnji dan, 2016. godine, Srbija je dobila drugu po redu vladu sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.


1456 - Umro je ugarski vojskovođa Janoš Hunjadi. Kao erdeljski vojvoda uspešno je ratovao protiv Turaka, a 1456. doprineo je razbijanju turske opsade Beograda.

1707 - Švedska i Pruska potpisale su sporazum "Večna alijansa" kojim su se obavezale na međusobnu vojnu ispomoć u slučaju napada treće zemlje. 

1712 - Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima, okončan je građanski rat u Švajcarskoj. 

1858 - Rodjen je holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B. 

1863 - Uspostavljen je protektorat Francuske u Kambodži. 

1919 - Umro je američki industrijalac škotskog porekla Endru Karnegi (Andrew Carnegie), koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, većinom u osnivanje javnih biblioteka u SAD i Velikoj Britaniji. Karnegijeva zadužbina je 1926. sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu. 

1935 - U Nemačkoj su počele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja. 

1952 - Princ Husein proglašen je za kralja Jordana pošto je njegov otac Talal svrgnut s prestola zbog senilnosti. 

1954 - Formalnim proglašnjem mirovnog sporazuma, u Indokini je okončan rat koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža. Francuska i SAD su potom u Savetu bezbednosti UN vetom sprečile prijem Severnog i Južnog Vijetnama u svetsku organizaciju. 

1956 - U automobilskoj nesreći poginuo je američki slikar Džekson Polok, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma. 

1960 - Afrička država Čad stekla je nezavisnost od Francuske. 

1996 - Umro je češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao je u izbeglištvo kada su komunisti došli na vlast 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praški prolećni muzički festival. 

1999 - Potpuno pomračenje sunca videlo se u delovima Evrope, Bliskog istoka i Azije. Videlo se i iz Srbije. 

2006 - U tajfunu Saomai, najsnažnijem koji je pogodio Kinu u proteklih 50 godina, poginulo je 436 osoba. 

2012 - U dva jaka zemljotresa na severoistoku Irana, u okolini mesta Tabriz, poginulo je 306 osoba, povredjeno 3037, a oko 16.000 ljudi je ostalo bez kuća. 

2014 - Robin Vilijams, američki glumac, izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Oskara za epizodnu ulogu u filmu "Dobri Vil Hanting" iz 1997, nagradjen s pet Zlatnih globusa i dva Emija. Poznat je i po filmovima "Dobro jutro, Vijetname", "Gospođa Dautfajer" i "Društvo mrtvih pesnika". 

2016 - Srbija je dobila drugu po redu vladu sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, sa četiri potpredsednika koji obavljaju i dužnost ministara, ukupno 16 resora i tri ministra bez portfelja. Vlada ima osam novih ministara u odnosu na prethodnu vladu premijera Vučića iz 2014. godine. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti