AKTUELNO

Sve je u talasnoj dužini svetlosti.

Da li je nebo plavo zbog plavetnila ogromnih okeana, ili su okeani plavi zbog plavog neba? Evo odgovora.

Iako se čini da je sunčeva svetlost bele boje, ona je sastavljena od spektra različitih boja, u što se možemo uveriti kada se na nebu pojavi duga. Svetlost od nas putuje u obliku svetlosnih talasa, s tim da različite boje imaju svoju jedinstvenu talasnu dužinu.

Foto: Pixabay.com

Kada Sunčeva svetlost dopre do atmosfere ona je raspršena uticajem sićušnih molekula (najčešće azota i kiseonika) u vazduhu. Budući da su ovi molekuli manji od talasnih dužina vidljive svetlosti, količina rasipanja zavisi od talasne dužine određene boje svetlosti.

Boje dužih talasnih dužina (crvena i narančasta) prolaze kroz atmosferu i nastavljaju svoje putovanje, dok se zraci kraće talasne dužine, ljubičasta i plava, rasprše najjače. Ljubičasta boja čak i više nego plava. Ako je tako, možemo se zapitati i zašto onda nebo nije ljubičasto? Zato što je u spektru boja vidljive svetlosti ljubičasta manje zastupljena, a i zbog toga što su naše oči mnogo osetljivije na plavu boju.

Boja oblaka

Kada je boja oblaka u pitanju, ona takođe zavisi od talasne dužine svetlosti. Međutim, za razliku od molekula u atmosferi, svetlost u oblacima raspršuje kapljice vode koje su približno iste veličine kao i talasne dužine svetlosti. Umesto da se različite boje svetlosti rasprše na različite delove, svetlost će se raspršiti jednako, pa će boja oblaka izgledati isto kao i sunčeva svetlost – bela.

Foto: Pixabay.com

I. P.

#Nebo

#Oblaci

#Sunce

#boja

'