separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

ZAVRŠENE POSLEDNJE PRIPREME: Frenki Zapata će svojom napravom pokušati da preleti kanal Lamanš (FOTO+VIDEO)


Nimalo lak izazov.


Nekadašnji svetski šampion na vodenom skuteru, Francuz Frenki Zapata danas je imao poslednje pripreme za sutrašnji pokušaj preletanje kanala Lamanš napravom koja je njegov izum, "flajbordom"(Flyboard).

On je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preleteo nekoliko desetina metara izad Jelisejskih polja u Parizu.

Zapata je rekao novinarima da je "sve spremno", ali priznaje da "izazov nije lak".On planira da "letećom platformom" - "flajbordom" u četvrtak preleti 36 kilometara preko mora, između Sangata u Francuskoj i Dovera na jugoistoku Engleske.

Autor: Beta AP/Michel Spingler

Leteće brzinom od 140 kilometara na sat. Najveći izazov predstavljaće mu vetar, a priliku da napuni rezervoar gorivom imaće samo jednom, uz opasno sletanje na brod koji će ga čekati na britanskoj strani.

Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

- To je nov način letenja ...letite kao ptica. Letite svojim telom - rekao je Zapata.

Autor: Beta AP/Michel Spingler

On kaže da je bio ljubitelj avijacije još kao dete i želeo da postane pilot helikoptera, ali mu to nije dopušteno jer je slep za boju (daltonizma).

Upitan "da li je lud" što to radi, rekao je: "Ne! Naprotiv!".

Francuska ministarka odbrane Florans Parli je polovinom jula rekla da se Zapatina "leteća platforma" može koristiti za vojne napade.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti