separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

DANAS JE IVANJDAN, DEVOJAČKI PRAZNIK! Ukoliko PRIŽELJKUJETE UDAJU, evo šta treba da uradite na današnji dan!


Ovaj dan crkva proslavlja kao dan rođenja Svetog Jovana Preteče (Krstitelja), koga na čudesan način rodi bezdetna starica. Njegovo rođenje najavi arhanđel Gavrilo.


Glavni elementi obredne radnje vezane za Ivanjdan jesu: paljenje vatre, branje bilja, to jest ivanjdanskog cveća, pletenje ivanjdanskih venčića kao i voda. Ubrano lekovito bilje i ispleteni venci čuvaju se u kući kao lek protiv raznih boleština.

Ivanjdan se naziva i devojačkim praznikom.U mnogim srpskim krajevima noć uoči Ivanjdana devojke odlaze na visove i proplanke, gde pale vatru, beru cveće i trave, pletu vence i pevaju pesme:

Ivansko cveće, petrovsko, Zelenim poljem cvetalo, Ivan je cveće nabrao, Majci u krilo metao, A majka s krila na zemlju.

Devojke iz Gruže palile su s večeri vatru ili kres, a s vencima ivanjdanskog cveća celu noć su igrale i pevale. U ranu zoru su se razilazile, svaka je nosila ugarak iz vatre da okadi kuću, a ispleten venac stavljala bi na vrh kapije. 

Slično se radilo i u čačanskim selima, samo su ovde devojke bajale u ugarke koja će se za koga udati. Sve se to radilo u šali pa su devojački smeh i cika odzvanjali u noći. Ovde se, takođe, veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući jer donose sreću.

U vinogradima se ništa ne radi. Vinogradari se čuvaju i da uđu u vinograd tri dana pre i posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Gružanke devojke posade u saksiji malo žita, a na Petrovdan gledaju kako je niklo. Ako su klice kao prstenovi, onda će se na jesen sigurno udati.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti