separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

NEVEROVATNI SVETLOSNI EFEKTI: Potpuno pomračenje Sunca zadivilo Južnu Ameriku - Pogledajte prizor koji oduzima dah (FOTO+VIDEO)


Potpuno pomračenje Sunca, spektakularni nebeski fenomen zadivilo je stanovnike Južne Amerike, a posmatralo ga hiljde ljudi, koji su se okupili da bi svedočili ovoj retkoj pojavi.


Pomračenje je krenulo iz pravca Tihog okeana, a pojas vidljivog pomračenja protezao se preko Čilea i Argentine. Kako je javio BBC, ovaj spektakl su mogli da posmatraju i snime lokalni entuzijasti, ali i majmoćniji teleskopi na svetu. 

Oni koji su posmatrali ovo pomračenje mogli su da uživaju u svim fazama, koje su praćene neverovatnim svetlosnim efektima.

Autor: Tanjug AP/Esteban Felix

Mogli su se videti u Bailijevi biseri, sjajni izlomljeni svetlosni prsten oko Mesečeve ploče koji nastaje zbog geografskih uzvišenja, odnosno brda i planina na Mesecu, i fenomen koji se naziva Dijamantski prsten, jer obeležava početak i kraj potpunog pomračenja. 

Autor: Tanjug AP/Esteban Felix

Prvi i jedini deo Zemlje u Tihom okeanu koji se našao na ovom putu je malo ostrvo Oen. Ovaj nenaseljeni atol je bio u potpunom mraku skoro tri minuta, počevši u 10:24 po lokalnom vremenu juče, ili oko 19:24, prema ovdašnjem vremenu. 

Inače, julsko pomračenje Sunca je jedno od pet solarnih pomračenja ove godine.

Autor: Tanjug AP/Esteban Felix

Do sada smo imali delimično pomračenje Sunca 6. januara, totalno pomračenje 21. januara, a nakon jučerašnjeg potpunog pomračenja Sunca, imaćemo delomično momračenje Meseca 16. jula i pomračenje Sunca 26. decembra ove godine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti