AKTUELNO

- Zamislite da uzmete hrpu metala pet puta veće površine od Havaja i da je zakopate pod Zemljom. Takva je masa koju smo otkrili - tvrde istraživači.

Naučnici su otkrili misterioznu gravitacionu anomaliju na južnom polu Meseca. Anomalija je otkrivena kada su naučnici sa Univerziteta Bejlor u Teksasu uočili suptilne promene u snazi gravitacije oko Meseca, analizirajući podatke prikupljene od misija NASA.

Istraživači sumnjaju da je uzrok toga masa metala koja potiče iz dubokog svemira i koja je zakopana ispod površine Meseca.

- Zamislite da uzmete hrpu metala pet puta veće površine od Havaja i da je zakopate pod Zemljom. Takva je masa koju smo otkrili - rekao je glavni autor studije dr Piter Džejms, objašnjavajući ovo istraživanje, koje je objavljeno u spisima "Geophisical Research Letters".

Metal, ako je to zapravo ono što prouzrokuje stvaranje dodatne mase, nalazi se u vidu ogromnog kratera na Južnom polu Meseca - Aitken basenu.

Uprkos veličini, krater se ne može videti sa Zemlje jer se nalazi na suprotnoj strani Meseca.

- Kada smo proučavali podatke o gravitaciji i kombinovali ih sa podacima o lunarnoj topografiji iz Lunarnog rekonstruktivnog orbitera, otkrili smo neočekivano veliku količinu mase, koja se nalazi na nekoliko stotina kilometara ispod Basena Aitkena. Jedno od objašnjenja ove dodatne mase može biti to da je metal sa asteroida koji je formirao ovaj krater i dalje učvršćen u mesečevom plaštu - rekao je dr Džejms.

Tim je izvodio komplikovane kompjuterske simulacije velikih asteroidnih udara koji su pokazali da je, pod odgovarajućim uslovima, asteroid koji je imao jezgro od gvožđa i nikla mogao da se rasprši u gornji omotač Meseca tokom udara.

- Mi smo napravili matematički proračun i pokazali da dovoljno raspršena jezgra asteroida koja je dovela do udara, mogla bi da budu zaglavljena u mesečevom plaštu sve do današnjeg dana, umesto da tone u mesečevo jezgro - istakao je stručnjak.

Ekipa koja je radila na ovom slučaju razmatrala je i druge hipoteze, uključujući i koncentraciju gustih metala koji su se udružili kada su razjedinjeni delovi Meseca počeli da se učvršćuju pre nekoliko milijardi godina.

Basen Južnog pola Aitken, prema tvrdnjama, nastao je pre oko četiri milijarde godina.

To je najveći zabeleženi krater u Sunčevom sistemu. Možda su se dogodili slični slučajevi, uključujući i Zemlju, ali trajnih tragova toga nije ostalo.

#Mesec

'