AKTUELNO

Tam je imao 30 godina i umro je u rezervatu na ostrvu Borneo, tamo je sada ostala samo ženka Iman.

Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga u Maleziji je umro i budućnost ove životinjske vrste sada je ozbiljno ugrožena.

Ova vrsta nosoroga nekada je naseljavala veliki deo Azije, a sada gotovo i da ga nema u divljini. Veruje se da u celom svetu ukupno ima manje od 100 živih nosoroga ove vrste.

Nosorog Tam umro je u rezervatu na ostrvu Borneo. U Maleziji je sada ostala samo jedna ženka i zove se Iman. Posle višedecenijske seče šuma i konstantnog krivolova, veruje se da je preostalo između 30 i 100 sumatranskih nosoroga.

Tam je imao 30 godina, a stručnjaci su ga pronašli 2008. dok je lutao na jednoj farmi. Veterinari su bezuspešno pokušavali da ga upare sa ženkama kako bi nosorozi dobili potomstvo. Malezijske vlasti saopštile su da je najverovatniji uzrok Tamove smrti starost, mada ostaje da se to utvrdi obdukcijom.

Keti Din iz organizacije Save the Rhino International kaže da, uprkos njegovoj smrti, postoji nada da ova vrsta može da se spasi od izumiranja. Sumatranski nosorozi su često na meti lovokradica.

- Sumatranski nosorozi su baš patili zbog uništavanja prirodnog staništa. Seča šuma i izgradnja puteva su glavni uzroci. Stvarno im je teško da se pronađu i uspešno razmnožavaju - rekla je ona.

Dodatni problem je to što su nosorozi po prirodi samotnjaci. Stručnjaci veruju da je dovoljno 20 živih nosoroga da se spreči izumiranje vrste.

- Ima nekoliko životinja u rezervatu na Sumatri i pokušavamo da ih što pre nateramo na parenje - navodi ona.

Sumatranski nosorog nekada je naseljavao padine Himalaja i severoistočnu Indiju, južnu Kinu, Mjanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam i Malajsko poluostrvo, kao i ostrva Sumatru i Borneo. Sada uglavnom naseljavaju Sumatru i Međunarodno udruženje za zaštitu prirode vodi ih kao kritično ugroženu vrstu. Manji broj ovih nosoroga nalazi se u zatočeništvu u Indoneziji i Maleziji, a nekoliko ih je u Americi.

#nosorog

'