AKTUELNO

Njena koža je bela i glatka, sa zlatnom kosom vezanom svilenim šalom, a poluotvoreni kapci otkrivaju plave šarenice

Mumija devojčice koja se čuva u Italiji, najbolje je očuvana mumija na svetu, a oni koji su je videli zaklinju se da ona otvara oči.

Naime, u staklenom sanduku, u dubini sicilijanske katakombe, leži telo devojčice Rozalije Lombardo. Ima je samo sve godine kada je preminula 1920. od komplikacija vezanih uz upalu pluća.

Rozalijin otac je bio toliko očajan od tuge, kada je devojčica umrla, pa je od lokalnog mudraca tražio da mu mumificira kćerku. Alfredo Salafia, lokalac koji se time bavio, tako je dobro balzamovao devojčicu da su joj unutrašnji organi čitavi do danas.

Oni koji su je videli kažu da izgleda kao da će se, zaista, svaki čas probuditi iz sna. Koža joj je bela i glatka, zlatna kosa povezana svilenim šalom, a poluotvoreni kapci otkrivaju plave šarenice.

Upravo taj pogled ispod plavih trepavica već stotinu godina je deo sicilijanskih "mitova i priča". Ona je jedna od 8.000 mumija ispod katakomba ispod kapucinskog samostana u Palermu, na Siciliji. Stotine posetilaca tvrde kako su doživeli da se devojčicine oči lagano otvaraju. Neki su je i snimali, i to satima, kako bi dokazali otvaranje očiju.

Italijanski biološki antropolog Dario Piombino-Maskali, 2009. godine, razjasnio je mit "otvaranja očiju" Rozalije Lombardo.

- To je optička iluzija koja je rezultat svetla koje dolazi sa bočnih prozora i menja se tokom dana - rekao je naučnik, piše All That Is Interesting.

- Oči joj nikada nisu bile do kraja zatvorene, a kako se menja svetlost koja pada na nju, tako vam se čini da otvara oči. Shvatio sam to kada su radnici u katakombi pomicali sanduk - kaže Piombino-Maskali koji je uspeo otkriti i formulu za balzamovanje koju je Salafia 1933. poneo sa sobom u grob. Prekopao je njegove papire i shvatio kako su u pitanju formalin, cinkove soli, alkohol, glicerin i salicilna kiselina.

Formalin, koji se sada često koristi, je kombinacija formaldehida i vode koja eliminiše bakterije. Salafia je među prvima koji je to koristio za balzamovanje tela. Alkohol je, skupa sa suvom klimom u katakombama, osušio telo devojčice, a glicerin se pobrinuo da se ne presuši, dok je salicilna kiselina sprečila rast gljivica.

Međutim, cinkove su soli, kaže stručnjak Melisa Džonson Wiliams, ključni element koji je okamenio maleno telo koje da izvadite iz sanduka i stavite da stoji, bi zaista stajalo, tako je tvrdo i rigidno. One se više ne koriste pri balzamovanju.

Proces je bio jednostavan, ništa se nije vadilo iz telesne šupljine, samo se dala jedna injekcija.

I novi sanduk u koji je devojčica položena sprečava rast gljivica ili pojavu bakterija, a poseban sloj na staklu brani i od uticaja svetlosti.

#Mumija

'