AKTUELNO

Australijski naučnici veruju da su uspeli da pronađu protivotrov za ubod najotrovnijeg bića na svetu, meduze zvane morska osa.

Samo jedan ubod ove meduze izaziva nepodnošljiv bol i nekrozu kože, a ako je količina otrova dovoljno velika, i srčani udar i smrt.

Morska osa može biti dugačka do tri metra i izuzetno je opasna, jer može i da pliva, a ne samo da pluta nošena strujom, preneli su australijski mediji.

Naučnici sa Sidnejskog univerziteta pokušavali su da shvate način na koji funkcioniše otrov australijske morske ose. Tim naučnika je otkrio da je tom otrovu potreban holesterol da bi ubio ljudske ćelije, pa su zato odlučili da testiraju postojece lekove za holesterol i vide da li će oni blokirati otrov.

Pokazalo se da je jedan od tih lekova uspeo. Testovi su sprovedeni na miševima i ljudskim ćelijama i otkriveno je da lek sprečava nekrozu kože i bol ako se primeni u roku od 15 minuta.

- Još ne znamo da li će tako moći da se spreče problemi u radu srca. Treba da nastavimo istraživanja i da tražimo sredstva za to - rekao je jedan od naučnika iz istraživačkog tima. Naučnici se nadaju da će uspeti da stvore kremu ili sprej koji bi neutralisali ubode meduze.

Kako se procenjuje, od njenog uboda svake godine umru desetine ljudi dok hiljade završe u bolnici.

#Australija

#Meduza

#Otrov

'