AKTUELNO

Jedan od naziva za sedmicu po Vaskrsu je prazna nedelja, A PETAK SE TOKOM OVE NEDELJE ZOVE ISTOČNI ILI TRAPAVI.

I petak po Vaskrsu, koji se naziva beli, blagi ili trapavi petak, odnosno petak kada se ne posti, što je i razumljivo, jer mu je prethodio najduži i najstroži post u godini.

Za ovaj petak, koji se još naziva i svetli petak, po Srbiji i Bosni je rašireniji naziv istočni petak. Naziv mu je nastao od reči istočnik, što znači: izvor, jer je bilo u običaju da se, rano zorom, odlazi na izvore i kladence, gde se obredno, radi zdravlja, umivalo.

Foto: Beta

Ova okupljanja su prerastala u svetkovinu koja se, uz obed, tu provodila celog dana. Među opisima svetkovanja istočnog petka naročito je upečatljiv opis Brkailije Kasabalije, objavljen u listu "Karaić" 1903. godine, gde se kaže da je početkom ovog veka pravoslavna čeljad iz Sarajeva ovoga dana odlazila na istok, na Benbašu, i umivala se na izvoru Pjenkovac, verujući da je to dobro radi zdravlja, jer je toga dana i Bogorodica izmivala Hristu rane.

Foto: Tanjug

Nakon umivanja se odlazilo na Borak, osojnu stranu podno Trebevića, gde se ručavalo i ostajalo u druženju i vedrom raspoloženju celi dan.

#Vaskrs

#petak

'