AKTUELNO

Hiljade beba carskog pingvina udavilo se u moru kada su teški vremenski uslovi uništili lednik na kome su živeli.

BBC podseća da se ova katastrofa dogodila 2016. godine u Vedelovom moru, a naučnici objašnjavaju da je kolonija pingvina živela na tankom ledu koji je povezan sa glečerom, a da stariji pingvini nisu pokušali da prebace mladunce na sigurnije mesto.

To bi, međutim, kako kažu, najverovatnije bilo besmisleno, jer se velika santa leda na kojoj su živeli već pomerila.

O velikom gubitku mladunaca izveštavao je tim Britanskih istraživaca Antartika (BAS), nakon što su doktori Piter Fretvel i Fil Tratan na fotografijama koje je zabeležio satelit primetili nestanak kolonije.

Životinjskog izmeta je bilo u radijusu od 800 kilometara, pa je na osnovu toga zaključeno koliko je pingvina nestalo.

U ovoj koloniji se tokom proteklih nekoliko decenija rađalo od 14.000 do 25.000 parova, pa je u suštini preko noći nestalo pet do devet odsto svetske populacije pingvina.

Carski pingvin je najkrupnija vrsta pingvina kojoj je potrebna čvrsta ledena podloga koja može da izdrži do aprila, jer mlade ptice na svet stižu u decembru.

Ukoliko se lednik otopi i raspadne pre vremena, mladunci nisu spremni za plivanje, jer nisu u potpunosti razvijeni i nemaju peraje za hladnu vodu.

Doktor Fretvel rekao je za BBC da ledena podloga formirana 2016. nije bila dovoljno čvrsta.

- Olujni vetrovi koji duvaju u oktobru i novembru počeli su da duvaju ranije. Došlo je do neke promene u sezoni vetrova - rekao je on.

BAS tim veruje da su se starije preživele ptice zbog razmožavanja preselile na neka druga mesta u moru.

Kolonija koja je udaljena od mesta na kom se odvojio lednik nekih 50 kilometara i nalazi se u blizini lednika Doson-Lembton sada ima više stanovnika nego ranije.

Nije jasno zašto se lednik na kome su živele ptice nikada nije "oporavio", kako što ne postoji precizna klimatska promena koja je dovela do ovakve pojave, a atmosferska i okeanska praćenja pokazala su male promene. Ipak, izgleda da je ova kolonija osetljiva na promene i topljenje leda, a tim koji se bavi ovim istraživanjem kaže da bi zagrevanje Antartika moglo da ima ozbiljan uticaj, posebno na carske pingvine.

Istraživanje je pokazalo da bi, ukoliko se led na Antartiku smanji, moglo da nestane 50 do 70 odsto ove vrste.

Doktori Piter Fretvel i Fil Tratan objavili su svoje istraživanje u magazinu Antartik sajens.

#Beba