AKTUELNO

Uoči najvećeg hiršćanskog praznika - Vaskrsa, istraživali smo kakvog su kavaliteta boje za jaja koja se mogu naći na tržištu.

Diplomirani inžinjer prehrambene tehnologije Branislav Dimitrijević za Pink.rs objasnio na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom kupovine boja.

Kako je u ranijim izjavama za Pink.rs Dimitrijević rekao, pakovanje mora da sadrži oznaku od E100 do E180. On je dodao da mnogi pogrešno tumače oznaku E, misleći da je to skraćenica od reči emulgator.

Oznaka E skraćenica je od Europe i uvedena je kako bi se grupisali svi aditivi čija je upotreba u prehrambenim proizvodima dozvoljena. Emulgatori su samo jedna od preko 20 grupa aditiva, a među njima su još i konzervansi, regulatori kiselosti, sredstva za želiranje, zaslađivači, pa i boje o kojima danas pišemo. Upotreba aditiva regulisana je pravilnikom, koji propisuje da se aditivom može nazvati supstanca koja je u hrani prisutna u količini do dva posto, a za veće količine ona se mora deklarisati kao jedan od glavnih sastojaka, objasnio je tada Dimitrijević.

Jedan od prvih signala da možemo posumnjati u kvalitet boje je cena.

Ukoliko je boja sumnjivog porekla i kvaliteta, njena cena je mnogo niža od farbe koja je bezbedna za upotrebu. Razlog je što prehrambene boje moraju imati mnogo veći stepen čistoće, pa je sam proces proizvodnje skuplji, a na cenu utiču i troškovi kontrole kvaliteta, na čemu ozbiljni proizvođači ne štede.

Foto: Pixabay.com

Dimitrijević je dodao da veštačke boje sadrže toksične supstance, kao što su teški metali, koji kada se unose u organizam na duži rok mogu biti jako štetni.

U kesicama za bojenje jaja koje se ne kupuju na "proverenim" mestima, odnosno mestima koje ne kontroliše inspekcija mogu se naći olovo, živa, kadmijum, radon.

Takođe, na pakovanju mora da postoji bar-kod, datum proizvodnje, rok trajanja I proizvođač. Ako sadrži sve pomenute stavke onda nema opasnosti da se u farbi krije nešto drugo, do prehrambene boje, koja nije opasna I ne sadrži opasne materije - istakao je on.

Ipak, ukoliko se dogodi da jaje pukne dok je u boji ili boja prođe kroz ljusku, najbolje je to jaje baciti ili skinuti obojen deo, a svakako takvo jaje ne treba davati deci.

#Jaja

#boja

#tehnologije

'