AKTUELNO

Vaskrs kao jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika pored Božića ipak nije ostao imun na upliv paganskih običaja, pa tako i zeka ima pagansko poreklo.

Bitno je napomenuti da je simbol zeca prihvatila katolička crkva, dok se pravoslavna često ograđuje od upliva paganskih simbola i običaja.

Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre.

Po toj legendi Eostre je jednoga dana šetajući šumom naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Da bi je spasila, boginja ju je pretvorila u zeca, kako bi je sopstveno krzno grejalo i zaštitilo od hladnoće. Međutim, s obzirom na to da je pre bio ptica, ovaj zec je zadržao ptičju karakteristiku nošenja jaja. Svake godine bi ih oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. Upravo ova priča predstavlja sponu između ova dva simbola i običaja – zeca i bojenja jaja.

Foto: Pixabay.com

Ipak, ovo nije jedina teorija. Po drugoj, ljudi su nekada smatrali da su zečevi hermafroditi i da mogu rađati bez gubljenja nevinosti odnosno bezgrešnim začećem. Upravo ovo bila je nit koja je povezala zeca kao simbol sa bezgrešnim začećem Device Marije, ali i samim Vaskrsom.

Uskršnji zeka – ostala značenja

Uskršnji zeka, takođe, predstavlja simbol plodnosti.

U antici je zec zbog svog brzog i čestog razmnožavanja bio sveta Afroditina životinja. A iako nije imala veze s crkvom, niti se ova životinja spominjala u Bibliji, zec je bio je toliko duboko ukorenjen u narodnim običajima da ga je s vremenom i crkva prihvatila, pa se od 1690. godine spominje i u hršćanskim spisima. Nemci su prvi počeli da povezuju zeca sa Vaskrsom stotinak godina pre toga.

#Uskrs

'