AKTUELNO

Na dananšnji dan srušio se avion Vojske Srbije "Super Galeb G4". To se dogodilo kod Kovačice tokom redovnog trenažnog leta. Poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređen je pilot major Aleksandar Matić.

1514 - Umro je italijanski arhitekta Donato Bramante, koji je snažno uticao na renesansnu arhitekturu. Projektovao je brojne gradjevine i rekonstruisao crkvu Svetog Petra u Vatikanu.

1689 - Krunisan je engleski kraljevski par Vilijam III Oranski i Meri II, posle zbacivanja poslednjeg kralja iz dinastije Stjuart Džejmsa II u "Slavnoj revoluciji" 1688. Meri II je kcherka Dzzejmsa II, ali je odbacila nepopularnu occevu rimokatoliccku politiku i snazzno podrzzala Anglikansku crkvu. Tokom njihove vladavine u Engleskoj je uccvrsschen parlamentarizam.

1713 - Potpisan je Utrehtski mir izmedju Britanije, Portugala, Pruske, Sardinske kraljevine (Pijemont), Francuske, Holandije i SSpanije, kojim je okonccan Rat za sspansko nasledje. SSpanija je primorana da Britaniji ustupi Gibraltar, Austriji danassnju Belgiju, Milano i juzznu Italiju (Napuljsko kraljevstvo), a Pijemontu sredozemno ostrvo Sardiniju. Na presto SSpanije dovedena je nova vladarska porodica Burbona (francuskog porekla), koja sspanskim kraljevstvom vlada i danas.

1755 - Rođen je engleski hirurg i paleontolog Dzzejms Parkinson, koji je otkrio i opisao nervnu bolest ekstrapiramidalnog sistema nazvanu prema njemu. Prvi je opisao apendicitis (zapaljenje slepog creva), objavio je visse radova iz medicine i paleontolossko delo "Organski ostaci ranijeg sveta".

1826 - Rođen je baron Jovan Živkovich, pravnik, političar, bankar, jedan od prvaka Srba u Austrougarskoj. Gimnaziju je učio u Karlovcima, a pravne nauke u Peccuju, Pozzunu (Bratislava) i Beccu. Uccestvovao je u pripremama za Majsku skupštinu Srba 1848. i u radu Blagovesstenskog sabora 1861. Bio je sremski podzzupan, vechnik Banskog stola i Stola sedmorice u Zagrebu (vrhovni sud) i poslanik Sremske zzupanije u Saboru u Zagrebu, kao i predsednik Upravnog odbora Srpske banke u Zagrebu, vitez Reda gvozdene krune drugog reda i Maltesskog krsta.

1842 - Beogradski trgovci bracha German okonccali su gradnju "prve srpske ladje" - "Knjaz Mihailo". Bio je to poccetak nove srpske reccne flotile. Srpska reccna flota plovila pod pomorskom zastavom Srbije. Majstori iz Carigrada pocceli su gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe, na njemu je bilo mesta za 18 topova.

1884 - Umro je engleski pisac CCarls Rid, cciji je obimni istorijski roman "Manastir i ognjisste" nadahnut spisima i zzivotom holandskog humaniste Erazma Roterdamskog. Napisao je visse romana sa jasnom porukom, u kojima je podvrgao osstroj kritici engleski kazneni sistem i zloupotrebe u ludnicama. Ostala dela: romani "Nikad nije isuvisse kasno", "U gotovu", "Grifit Gont".

1945 - U Moskvi je u Drugom svetskom ratu Josip Broz potpisao Ugovor o prijateljstvu, uzajamnoj pomochi i saradnji Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Bila je to prva njegova sluzzbena poseta jednoj saveznicckoj zemlji posle formiranja privremene Vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i medjunarodnog priznanja komunisticcke vlasti u Jugoslaviji.

1977 - Umro je francuski pisac Žak Anri Mari Prever, nazvan "pesnik Pariza". Počeo je pod uticajem nadrealista, ali je vremenom izgradio originalan izraz jednostavne i sazzete forme. Njegovu poeziju karakterisse revolt, cinizam, ismevanje autoriteta. Napisao je visse poetskih scenarija, mozzda najlepssih u francuskoj kinematografiji, za filmove rezzisera Marsela Karnea "Obala u magli", "Hotel Sever", "Dan se radja", "Ljubavnici iz Verone", "Deca raja", "Vrata nochi". Dela: zbirke pesama "Recci", "Veliki prolechni bal", "Kissa i lepo vreme".

1985 - Umro je Enver Hodža, ssef vladajuće "Partije rada Albanije" od 1948. do smrti 1985. Izmedju dva svetska rata bio je sekretar poslanstva Albanije u Briselu. Jedan je od osnivacca Komunisticcke partije Albanije 1941. Podrzzavao je politiku Informbiroa od 1948. do 1956. i Staljinov koncept vlasti, ccak i posle 20. kongresa Komunisticcke partije Sovjetskog Saveza na kojem su osudjeni Staljinovi metodi. Kasnije se oslonio na Peking. Izgradio je brutalan i represivan sistem u svojoj zemlji. Nikada nije krio teritorijalne pretenzije prema teritoriji Srbije (Kosovo i Metohija), kao i drugim teritorijama tadassnje Jugoslavije. Pravi je tvorac savremenog velikoalbanskog projekta.

2002 - Na ulazu u zdanje Doma Narodne Skupštine Srbije (tadassnje Skupsstine SRJ) u Beogradu, bivssi ministar unutrassnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljkovich izvrssio je samoubistvo, neposredno pošto je i Veće građana usvojilo Zakon o saradnji s Haškim tribunalom. Smrt je zvanično konstatovana dva dana kasnije. Hasski tribunal je tokom NATO agresije u maju 1999. protiv Stojiljkovicha podigao optužnicu.

2009 - Umrla je Korin Teljado, jedna od najplodnijih i najčitanijih autorki španskog (kastiljanskog) jezika. Pisala je takozvanu laku literaturu ljubavne sadrzzine. Njena dela prodata su ukupnom tirazzu od ccak 400 miliona primeraka, ccime je postala najprodavaniji španski autor posle Servantesa. Posebnu popularnost uzzivala je u Latinskoj Americi, gde su prema njenim delima snimani filmovi i popularne tv serije, takozvane "sapunice".

2012 - Umro je Ahmed Ben Bela, prvi predsednik Alžira posle sticanja nezavisnosti te zemlje i lider borbe za oslobodjenje. Ben Bela koji je zahvaljujuchi uspessnoj borbi postao jedan od simbola dekolonizacije bio je predsednik Alžira od 1963. do 1965, kada ga je sa vlasti srussio general Huari Bumedien. Do 1980. nalazio se u kuchnom pritvoru. Niz godina je proveo je u egzilu u Švajcarskoj, da bi se u Alžir vratio u poznim godinama.

2018 - Avion Vojske Srbije "Super Galeb G4" srušio se kod Kovačice, Banat, tokom redovnog trenažnog leta. Poginuo je pilot major Robert Kaloci a povređen je pilot major Aleksandar Matić.

#Vremeplov

'