AKTUELNO

Blagovesti spadaju u radosne praznike i uvek se slave 7. aprila, devet meseci pre Božića.

Arhanđel Gavrilo saopštio je Devici Mariji: "Raduj se, blagodatna. Gospod je sa tobom. Rodićeš sina Božjeg!" Prema Novom zavetu, ovo je početak spasenja ljudi i obnavljanja tvari.

Narod slavi Blagovesti kao veliki praznik, a može se čuti da na ovaj dan čak ni ptice ne savijaju gnezdo.

Svetkuju ga najviše žene zbog poroda. Nerotkinje odlaze u crkve i manastire. Pred ikonama posvećenim Blagovestima mole se Presvetoj Bogorodici.

Nekad su mladi i stari izjutra odlazili na obale reke ili potoka i bacali, zatvorenih očiju, kamičke u vodu.

Kad bace kamičak, pokriju uši šakama da ne čuju njegov pad u vodu, izgovarajući pritom u sebi neke bajalice. To čine da tokom leta ne bi viđali ili nagazili na zmije.

Foto: Wikipedia

Rašireno je verovanje da se na ovaj dan treba umiti u potoku ili reci.

Voćari smatraju Blagovesti najsrećnijim danom za kalemljenje voća, a vinogradari obrezuju lozu.

Preuzeto iz "Srpski narodni kalendar" Dragomir Antonić.

Narodni običaji

Prema narodnom običaju, na Blagovesti se ustaje rano, pa čak i u ponoć, ili barem u praskozorje, a dan počinje devojačkom pesmom.

Devojke bi uoči ovoga dana nakupile suvih grančica i drva, od kojih je razbuktavana velika vatra, obično na nekom brdu ili seoskom raskršću. Uz vatru se veselilo i muško i žensko, a ponegde, uz mlade, i stariji. Bilo je uobičajeno da se vatra na ranilu ili bukari preskače. Vladalo je verovanje da će, ko preskoči ovu vatru, biti zaštićen od ujeda zmije.

TROPAR (glas 4):

Dnes spasenija našego glavizna, i ježe ot vjeka tajinstva javljenije; Sin Božij, Sin Djevi bivajet, i Gavril blagodat blagovjestvujet. Tjemže i mi s njim Bogorodicje vozopijim: radujsja blagodatnaja, Gospod s toboju.

Zbog verovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovesti se nisu spominjale zmije. Uoči Blagovesti, deca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: "Bež’te zmije i gušteri, bež’te zmije i gušteri!"

Verovalo se i da se na Blagovesti žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke.

Pročitajte još: MNOGI SU SE OVO PITALI: Da li deca treba da poste?

#Blagovesti

#Običaj

#Praznik

'