AKTUELNO

Prodavanje grobnih mesta u Srbiji je od sporadične morbidne pojave preraslo u biznis pre nekoliko godina, a sada je taj posao postao unosan i masovan. Oglasi u kojima se grobne parcele reklamiraju kao nekretnine više nikoga i ne čude, ali lakoća sa kojom ih porodice prodaju malo koga bi ostavila ravnodušnim.

- Moj deda je tu sahranjen pre 20 i kusur godina. Ako brinete zbog kostiju, nemojte. Mnogo je vremena prošlo, one su se već rastresle, verovatno više i nisu tu - rekla je potpuno smirenim glasom žena iz jednog od brojnih oglasa za prodaju grobnih mesta u Beogradu.

Grobno mesto njenog dede nalazi se, kaže, "na svega 10 minuta hoda od ulaza u Novo bežanijsko groblje".

- To je lokacija kakvu ćete teško ponovo pronaći - dodaje sva važna, kao da upravo prodaje vikendicu na selu.

"Ne dam ispod 13.000 evra"

Ovaj, blago rečeno, neobičan razgovor, zaoštrio se na samom kraju, kada se pregovaralo oko cene. Gospođa je kao iz topa za grobno mesto svog dede zatražila 15.000 evra, a kad je krenulo "cenkanje", povisila je ton.

- Pa, ovaj do mene je prošle nedelje prodao grobno mesto za 16.000 evra. Ni ja ne dam ispod 13.000, to je moja poslednja ponuda - odsečno je poručila, dodajući na kraju da mora da pomogne ćerki koja nema ni krov nad glavom. Slično je bilo u sledećem razgovoru, gde je prodavac za "elitno grobno mesto na Novom groblju u Ruzveltovoj" zatražio 18.000 evra. Tada nam je dodao i da je poslednji pokop bio pre tačno 11 godina, pa da je zbog toga sve u skladu sa propisima.

- Prošlo je dovoljno godina da bi se opet neko mogao tu sahraniti. Ja bih vam grobno mesto ustupio testamentom, tako da ništa ne bi bilo mimo zakona - poručio je on.

#Grob

#Prodaja

'