AKTUELNO

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju Svetog Teodora Tirona ili Teodorovu sudbotu, a mnoga verovanja i rituali vezuju se za ovaj praznik.

Ovaj praznik se uvek slavi prve subote u Velikom postu, a glavni običaj je kuvanje i osveštavanje žita, kao za krsnu slavu. Ovo žito treba da pojedu članovi porodice za zdravlje i sreću. Takođe, na ovaj praznik se priprema kolač (pogača) i ukrašava se ukrasima u obliku konja i potkovice.

Za Svetog Todora veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan - kada se konji ne prežu (u kola) već samo jašu. U takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Seljaci u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se svecu za zdravlje.

Trke konja su se na ovaj dan organizovale u Šumadiji. Uopšte, u mnogim selima se konji jašu, i pokazuju po selima. Srbi, Makedonci i Bugari veruju da Sv. Todor, u vidu noćnog jahača tokom Todorove nedelje može da donese bolesti i ludilo.

Na taj dan se pali smeće (radi zaštite, tj. za zdravlje konja i porodice, radi odavanja poštovanja demonima i kao zaštita od zmija).

Prema narodnom verovanju na praznik Svetog Teodora Tirona proslavlja se i dolazak lepšeg vremena, novog životnog ciklusa, pa prema legendi, Sveti Teodor na svoj praznik odlazi sa konjima da donese leto.

Izuzetno, ako je neophodno, dete se i na taj dan može okupati, ali se obavezno stavlja potkovica u korito s vodom.

Neveste se tog dana ne smeju češljati zbog zmija (jer se one nalaze u konjskoj dlaci). Mnogi i danas veruju da potkovica donosi sreću. Todorov kult, kao ostatak tračkog konjanika, prisutan je u Istočnoj Srbiji, dok je u drugim delovima gotovo nestao.

Sveti Teodor Tiron ima svoj praznik 2. marta (po gregorijanskom kalendaru), kada se slavi njegov spomen, dok se sutra pominje samo njegovo čudo iz četvrtog veka. Naime, u vreme velikog gonjenja hrišćana, car Julijan Odstupnik je izdao naredbu da se u Carigradu sve namirnice na pijaci poprskaju krvlju idolskih žrtava, da bi se hrišćani, jedući ih, oskrnavili za vreme Časnog posta.

Jedan ritual na ovaj praznik je zabranjen, a to je paljenje vatre u kući. Tokom Teodorove subote vatra u kući može da privuče lošu energiju, prema narodnom verovanju.

Pravoslavni vernici koji su postili ove sedmice mogu da se pričeste na praznik Svetog Teodora Tirona.

#Praznik

'