AKTUELNO

U slučaju da planirate putovanje avionom, donosimo vam istraživanje, odnosno statistiku o tome koja bi sedišta trebalo da izaberete, kao sigurnija od nekih drugih. Zlu ne trebalo, informišite se na vreme i neka vam putovanje bude bezbedno.

Prema statistici određeni delovi aviona su sigurniji, ali stručnjaci napominju da preživljavanje ipak više zavisi od okolnosti nesreće, a manje o tome na kome sedištu ko sedi.

Sedišta u srednjem redu zadnjeg dela aviona su najsigurnija. Stopa preživljavanja u tom delu je najveća, pokazuju statistički podaci zasnovani na istraživanju avionskih nesreća u poslednjih 35 godina.

Analizom nesreća u kojima je bilo preživelih, ustanovljeno je da procenart smrtnih slučajeva u zadnjoj trećini aviona 32 odato, u sredini 39 odsto, a u prednjem delu 38 odsto.

Kada je reč i poziciji sedišta, zaključuje se da je smrtnost najmanja u srednjim redovima zadnjeg dela auviona – 28 odsto.

Najgori rezultati bili su kod sedišta koja se nalaze do prolazau srednjem delu aviona – tamo je zabeleženo čak 44 posto smrtnih slučajeva.

Foto: Pixabay.com

Također, istraživanja su pokazala da putnici koji se nalaze blizu izlaza za slučaj nužde imaju najveću šansu da iz aviona izađu živi.

Stručnjaci napominju da preživljavanje na kraju ipak najviše zavisi od samih okolnosti nesreće, a manje od toga na kojem sedištu neko sedi.

Na primer, ako nešto pođe po zlu u zadnjem delu aviona, putnici u prednjem delu će imati više šanse za preživljavanje, a ukoliko letelica ne padne na zemlju s velike visine, raspadne se i zapali.

Događalo se i da neki putnici prežive iako su se nalazili u delu aviona u kojemu su svi poginuli, tako da stručnjaci napominju da zapravo nema najsigurnijeg mesta u zrakoplovu.

AVION NAJSIGURNIJE PREVOZNO SREDSTVO

Uprkos avionskim nesreća, kao što je bila ova 10. marta u Etiopiji, a u kojoj stradalo više od 150 ljudi. Letenje je veoma sigurno, posebno ako se uporedi sa brojm nesreća kod drugih prevoznih sredstava.

Šanse za automobilsku nesreću su 1:112, da netko strada kao pešak 1:700, na motociklu 1:900, a da pogine u padu aviona su 1:8000.

#Avion

#Sigurnosno sedište

'