AKTUELNO

U Peruu su arheolozi otkrili ostatke više od 140 dece kojima su srca ritualno iščupana, verovatno da bi se umirili bogovi.

Devojčice i dečaci starosti između pet i 12 godina ubijeni su na varvarski način oko 1450. g.n.e. na ceremoniji Čimu civilizacije, koja je svoj vrhunac dostigla u 15. veku.

Grobnica zvana Huančakito-Las lamas udaljena je manje od kilometar od nalazišta Čan Čan na obali Pacifika, drevne prestonice Čimu civilizacije.

Arheolozi smatraju da je ovo najveće masovno žrtvovanje ikada. Veruje se da su deca ubijena tako što im je grudni koš bio otvoren, a srca uklonjena, nakon što su im lica zamrljana crvenim pigmentom na bazi cinobera. Bizarno je i to što su pored leševa dece nađeni su i skeleti oko 200 mladunaca lama.

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive

Naučnici smatraju da su uzrok panike koja je pokrenula ovaj ritualni masakr učestale poplave i oluje usled atmosferskog fenomena “El ninjo”. Ova pojava nastaje u tropskom delu Tihog okeana i donosi obilne padavine inače sušnim predelima u Južnoj Americi.

Autor studije o ovoj bizarnoj grobnici profesor antropologije na Univerzitetu Tulejn u Luizijani Džon Verano smatra da je ovo otrkiće otvorilo novo poglavlje o običaju žrtvovanja dece u davnoj prošlosti.

- Otkriće nas je sve iznenadilo, nikada nismo videli ništa slično, niti smo u istorijskim izvorima o severnoj obali Perua ikada pronašli podatke o ovim razmerama žrtvovanja, bilo dece ili lama – izjavio je Verano.

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive

I na ljudskim i na životinjskim kostima vidljivi su rezovi duž grudne kosti i tragovi pomeranja rebara, što je najverovatnije urađeno kako bi se uklonila srca, zaključak je drugog stručnjaka, profesora Gabrijela Prijeta, sa Nacionalnog univerziteta u Truhilju, obližnjem lučkom gradu.

Debeli sloj blata nalazi se na dubini zakopanih ostataka što je, prema rečima arheologa, dokaz da je sahrana obavljena za vreme obilnih padavina, a u njemu su nađeni i očuvani otisci ljudskih i životinjskih stopala. Iako je moguće da je to slučajnost naučnici ipak misle da je izliv brutalnosti bio očajnički pokušaj da se udovolji bogovima kako bi se ublažili efekti “El ninja”.

Do sada su nalaženi sporadični tragovi sličnih rituala sa najmlađima visoko u Andima u civilizaciji Inka, ali nikada u ovom broju, dok je u najvećoj sličnoj ceremonijalnoj grobnici, otkrivenoj u Meksiku, bilo 48 dece.

#Arheologija

#Peru

#deca

#žrtve

'