AKTUELNO

Ekskluzivno vam predstavljamo dva pisama Nikole Tesle za koja se mislilo da su izgubljena. Reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku. Pisma otkrivaju miseterija odnosa Tesle i Pupina, a javnosti će biti predstvaljena tek u ponedeljak.

Pisma su pronađena pre nekoliko dana, potvrdio je za Pink Viktor Lazić, osnivač udruženja "Adligat" koje bavi očuvanjem srpske kulturne baštine.

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pisma su poslata decembra 1934. godine i januara 1935. godine. Govorimo o periodu tri do četiri meseca pred Pupinovu smrt u kojima se vidi ozbiljna Teslina brižnost prema Pupinu, vidi se jedna osećajnost i to u potpunosti razbija predrasudu da su oni bili u nekom velikom sukobu - navodi Lazić.

Kako dodaje, čovek koji je sa nekim u sukobu nikada ne bi napisao takva pisma o svom neprijatelju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pisma nisu upućena Pupinu, ali su o Pupinu, o njegovom zdravlju. Tesla u pismima na veliko razlaže kako bi mogao da mu pomogne, kakvo je njegovo medicinsko stanje, izražava želju ga poseti. Na poleđini pisama je jedna beleška našeg generalnog konzula u kojoj on govori da i Pupin jedva čeka da vidi Teslu i da bi ustao iz kreveta da nije tako bolestan i da mu noge nisu tako slabe - navodi Lazić.

Prema njegovim rečima, pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama "Adligata" od ponedeljka, a udruženje "Adligat" očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ova pisma baciju novo svetlno na odnos Tesle i Pupina - navodi Lazić i istile da su do pisama došli uz veliku muku, da su ona otkupljena, a trebala su da se nađu u rukama jednog američkog kolekcionara.

#Nikola Tesla

'