AKTUELNO

Žena koja inače nije religionzna, ubeđena je da je "Božji glasnik" i provela je dva meseca ležeći u bolnici, lečeći se od ozbiljne upale mozga.

Ejvi Mur (23) se probudila iz kome i verovala da je Mesija, jer je imala retku infekciju u mozgu što ju je pretvorila u "potpuno drugačiju osobu".

Ubeđena da je "Božiji glasnik", iako nije bila religiozna, Ejvi iz Gloučesteršira provela je dva meseca u bolnici, lečeći se od encefalitisa – ozbiljne upale mozga. Seća se da je ležala na podu pored bolničkog kreveta, praveći telom oblik krsta.

Čak je zaboravila ko su joj roditelji - posledica imunog sistema koji počinje da napada zdrave moždane ćelije.

Iako više nema religijske zanose, Ejvi tvrdi da je bolest promenila njenu ličnost i okrivljujući je za raskid prve ozbiljne veze.

- Zabrinjavajuće je što osećam da sam bolje i da se vraćam u normalu, ali znam da sam se promenila. Prestala sam da tražim ljubav, jer se plašim da ćemo zbog moje bolesti opet raskinuti – kaže ona.

Pre bolesti, Ejvi je bila zdrava devojka, koja je redovno išla u teretanu, živela je sa momkom i radila kao agent u kol-centru. Ali, odjednom je počela da oseća ljubomoru i paranoju.

- Tri meseca pre encefalitisa, postajala sam paranoidna i brinula se zbog stvari zbog kojih obično nisam. Bez razloga bih počela da se brinem za svog dečka da priča sa drugim devojkama, što me ranije nije kopkalo. Sada sam sigurna da je to bio početak bolesti – navodi ona.

Jedne večeri, dok je njen dečko bio u provodu, nazvala je roditelje. Osećajući da nešto nije u redu, njen otac Ivan (53) odmah se dovezao do nje i doveo je kući.

- Počelo je nalik na grip, samo što to nije bio – tvrdi ona.

Tada je imala samo dvadeset godina. Dobila je napad u dnevnoj sobi. Nemoćni da ga zaustave, roditelji su pozvali hitnu pomoć. Provela je u komi 48 sati, ali je šteta na mozgu bila već načinjena.

- Ne sećam se skoro ničega od te večeri. Ponešto povezujem na osnovu priče mojih roditelja i mlađe sestre Rubi – objašnjava ona.

Kada joj je porodica došla u posetu nije ih prepoznavala i jedva je mogla da sklopi rečenicu.

Postepeno se njeno pamćenje vraćalo zahvaljujući steroidima i dozvoljeno joj je da se vrati u stan kod tadašnjeg dečka, iako nije znala šta je prouzrokovalo misteriozni napad.

Počela sam da imam halucinacije. Gledala sam televiziju i počela da mislim kako se nalazim u ratnoj zoni – kaže ona. Ponovo se vratila u bolnicu. Prvo su joj dijagnostifikovali psihozu, koja je jedan od simptoma encefalitisa i obično se razvija nekoliko nedelja posle napada. Tek posle dve nedelje znali su pravi uzrok njenih problema.

- Nisam više znala ko sam – priznaje ona. Sada je sredila svoj život, ali iskreno kaže da je put do potpunog opravka dug.

#Razgovori sa Bogom

#Žena

'