AKTUELNO

Srpska tradicionalna kultura obiluje mnogim običajima koji su našli svoje mesto na raznim veseljima, ali i na sahranama. Veliki broj ovih običaja je u velikoj meri i bizaran.

Snimak rodbine iz Sombora koja se veseli, igra i pravi vašar uz muziku pored, pa čak i na sanduku u kome je pokojnica, a koji je nedavno Pink.rs objavio, šokirao je Srbiju. Kasnije se ispostavilo da je to bila poslednja želja preminule.

Rodbina koja se veseli uz muziku pored kovčega sa pokojnicom nije jedini primer bizarnih slučajeva na sahranama.

Pročitajte još: CELA SRBIJA GOVORI O ŠOKANTNOM SNIMKU IZ SOMBORA! Evo zašto su se svi veselili na SAHRANI kao da su na VAŠARU - čak su tražili i ZVONA NA RAZGLAS

Beleže se i "mrtvačka svadba", običaj "lažne trudnice", podizanje "nakonjčeta", prenošenje mlade preko praga... Srpska kultura i tradicija zaista obiluju mnogim običajima i verovanjima. Mi vam donosimo nekoliko koji su bizarni sami po sebi, ali i one na koje smo navikli, ali je njihovo poreklo neobično:

LAŽNA TRUDNICA

Nekada se verovalo da je trudnica potencijalna meta demona i zlih sila, te da bi se one odagnale, njen muž bi morao da se pravi da je "trudan". Zato je morao da leži, dok su mu drugi donosili hranu i čuvali ga... I tako sve do porođaja njegove supruge, kada je konačno mogao da prestane sa glumom. Trudnica je sve vreme dok nosi dete, morala da "krije" trudnoću.

MRTVAČKA SVADBA

Ovaj motiv poznat je i u našoj narodnoj književnosti. Naime, kada se desi teška tragedija da mlad čovek ili devojka umre, a pritom nije nikad bio u braku – sledi obred za pokojnika. Ako je mladić umro – njega oblače u svečano odelo i stavljaju mu prsten na ruku. A ako je devojka – onda je oblače u venčanicu. Verovalo se da duše ne mogu da "dođu na onaj svet", ako nisu venčane na ovom svetu. Ponekad bi ih pratila i muzika na pogrebu.

Foto: Pixabay.com

PRENOŠENJE MLADE PREKO PRAGA

Kada mlada prelazi u muževljevu kuću, red je bio da je mladoženja prenese preko praga. Ovaj običaj se ipak održao dok su mnogi drugi zaboravljeni. Odgovore za ovaj neobičan postupak možemo naći u srpskoj paganskoj tradiciji.

Naime, verovalo se kako su naši preci, Stari Sloveni, sahranjivali mrtve ispod kućnih pragova, pa se zato prenošenjem mlade preko praga ne vređa grob starih duša predaka.

OBIČAJI VEZANI ZA MLADU

Običaj je ponegde bio da mlada stavi beli luk u nedra radi uroka. Mladi se nakon oblačenja venčanice, vezuje tanak konac oko struka. Onog momenta kada se začuje sirena kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, ako je konac pokidan sa lakoćom, znači da će se mlada lako poroditi. Kada mlada krene sa svatovima, pre prvog mosta na koji naiđu, treba da baci belu maramicu u koju je pethodno bacila novac.

Foto: Pixabay.com

Pre odlaska na venčanje, mlada nazdravlja sa svatovima. ona pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela - biće žensko.

KOLO ZA POMANU

Vlasi su imali jedan neobičan običaj, tzv. "kolo za pomanu" odnosno kolo za mrtve. Daće praćene plesom i gozbom omogućavale su blagostanje pokojniku na onom svetu.

NARICANJE

Nekada je široko bio rasprostranjen i običaj naricanja za pokojnikom na sahranama. Za to su bile angažovane starije žene koje su se zvale narikače i čiji je zadatak bio da oplakuju pokojnika. One su klečale kraj sanduka, kroz ritmično plakanje i kukanje nabrajale pokojnikove dobre osobine.

PREVENCIJA OD VAMPIRA

Posebni običaji sahranjivanja odnosili su se na vampire ili na osobe koje bi mogle da se povampire. Ukoliko bi postojala sumnja u selu da se neki od pokojnih meštana povampirio - njegov grob bi se otkopavao i u srce bi mu se probijao kolac i telo bi se spaljivalo. Na taj način je u 18. veku zaustavljen Petar Blagojević, vampir iz Kisiljeva, koji se meštanima ukazivao u snu i davio ih.

Foto: Pixabay.com

Prevencija od vampirizma bio je obred zasecanja kože iza uha pokojniku. Takođe, postojao je i običaj da se pokojniku kroz rukav provlači so kao zaštita od nečistih sila.

#Običaj

#Sahrana

#svadba

'