separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

DA LI STE SE IKADA ZAPITALI zašto se većina Srba preziva na 'IĆ', odgovor će vas ZAPREPASTITI!


Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz 19. veka.


Prezime ili porodično ime, rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja našu ličnost i nas same, prezime označava poreklo, korene i tradiciju.  

Prezime je nastalo u drugoj polovini 14. veka. Srpska prezimena su uglavnom nastajala tako što se nastavak -ić, -ev ili -ov dodavao imenu oca, majke, dede ili nekoj drugoj osnovi.  

Sufiks "ić" je slovenski deminutiv čija je osnovna uloga u stvaranju patronima i matronima:  

Patronim označava da je prezime nastalo od oca (npr. prezime Jovanović je nastalo od imena Jovan na koje je dodat nastavak "ov" što označava pripadnost i na kraju je pridodat deminutivni nastavak "ić" što znači maleni ili mladi).  

Matronim označava prezime nastalo od majke (npr. prezime Sarić - u ovom slčaju će na ima samo doda nastavak "ić"). 

Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz 19. veka. Uzrok ovoj pojavi leži u činjenici da su se prezimena u Srbiji do druge polovine 19. veka menjala iz generacije u generaciju, tako da je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca. 

Tako se dešavalo da u jednoj kući tri različite generacije imaju tri različita prezimena. U to vreme, stara, rodovska prezimena bila su mahom u manjini. Godine 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromenljivosti prezimena, čime je u većoj meri zaustavljen proces njihovog menjanja.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti