AKTUELNO

Grenland bi mogao da počne da izvozi pesak, "zahvaljujući" globalnom zagrevanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, rezultat je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Pesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promena, objavio je tim naučnika iz Danske i SAD u časopisu "Nature Sustainability".

- Možete zamisliti topljenje leda kao jednu slavinu kroz koju se izliva pesak na obalu - izjavio je glavni autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado, prenosi Rojters.

Studija, pod naslovom "Obećanja i opasnosti od eksploatacije peska na Grenlandu", navodi da bi Grenland morao da proceni rizike obalnog rudarstva, naoročito po ribarstvo.

Svetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu.

- Trenutno je to jeftin resurs, ali će postati skuplji - kaže Burman, prenosi agencija.

Studija kaže da bi pesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

#Grenland

#izvoz

'