AKTUELNO

Možda nikada nećemo moći da direktno gledamo u drugu stranu Meseca sa naših vidikovaca ovde na Zemlji, ali nova, slučajno nastala fotografija, oduzima dah.

Neverovatna fotografija koju su snimili radioamateri koristeći kineski satelit Longjiang-2 pokazuje, ne samo celinu daleke strane Meseca, već i Zemlju koja stoji iza nje u daljini.

Amaterski tim je “skinuo” sliku koju je uspeo da snimi njihov Dwingeloo radio-teleskop.

Fotografija snimljena 3. februara je posljednji napor tima na čelu s Harbin Institute of Technology, koji je lansirao dva mikrosatelita prošlog proleća sa kineskim satelitom Kuekiao.

Dok je jedan od instrumenata izgubio kontakt, Longjiang-2 je nastavio sa radom i počeo ponovo da radi prošlog meseca posle tihog perioda osmišljenog da izbegne ometanje Chang'e 4 lunarnog sletanja.

- Prva prilika za fotografisanje Zemlje i Meseca bila je 3. februara, kada je poslata naredba da se napravi još jedan vremenski zastoj - napisao je astronom Cees Bassa u novom blogu.

Prva slika iz ovog vremenskog rasporeda preuzeta je sa teleskopom Dwingeloo 4. februara 2019. godine.

U prošlosti, tim je uspeo da uhvati pogled na Zemlju koja se nalazi daleko iza Meseca, ali i deo lunarne površine.

Satelit je opremljen amaterskim radio-prijemnikom koji mu omogućava komunikaciju sa radio amaterima na Zemlji.

Postavljanje snimka i primanje podataka je iscrpan, pažljivo planiran proces, objasnio je tim.

- Dok primanje signala sa satelita na niskoj Zemljinoj orbiti zahteva samo relativno jednostavne antene, to je za satelite u orbiti oko Meseca (hiljadu puta udaljenije) mnogo teže - objasnio je Bassa u ranijem postu.

U tu svrhu, Longjiang-1 i 2 prenose signale u dva režima rada sa niskom brzinom prenosa podataka, jedan koristi digitalnu modulaciju pri 250 bita u sekundi, dok se drugi režim prebacuje između četiri usko raspoređene frekvencije da bi poslao 4.375 simbola u sekundi.

Sistem omogućava radio amaterima da šalju i primaju podatke, dajući satelitske komande za snimanje fotografija.

#Fotografija

#Mesec

#Zemlja

'