AKTUELNO

Zimski Krstovdan slavi se uvek uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike.

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Ovaj praznik prethodi velikom prazniku Bogojavljenju i Svetom Jovanu – Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz osvećenje vode. Posle liturgije obavlja se veliko osvećenje vodice u samom hramu, dok se sutradan, na praznik, voda osvećuje van hrama, na rekama, ali za vernike obe vodice imaju isti značaj.

Krstovdansku vodicu vernici, prema običaju, čuvaju tokom godine u kući radi zdravlja i koriste samo u izuzetnim prilikama.

Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Takođe, postoji i bogata tradicija branja i svećenja bosiljka na današnji dan. Ova biljka je u našem narodu poznata kao božja i veoma je važna za naše običaje. Kažu da se prvo sadi bosiljak, pa tek onda druge biljke i cveće. Zato bi danas svako trebalo da u kuću unese malo bosiljka – za uspeh i zdravlje svih u domu. Slično tome, bosiljak treba zakačiti na ikonu da cela godina ne bi išla naopako, a kažu da se valja i popiti čaj od bosiljka.

STROGI POST, PRVI POSLE BOŽIĆA

Krstovdan uoči Bogojavljenja nije upisan crvenim slovom u kalendar i na njega nije obavezan post, ali se praktikuje zbog dobrog zdravlja, za razliku od septembarskog koji je uvek posan.

Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Foto: Wikipedia

Inače, narodno verovanje kaže da se na današnji dan mogu predvideti i dalje vremenske prilike, i to na ovaj način:

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom

– Ako je suvo, naredna godina će biti sušna

– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime

– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu

– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu

– Posle toplog i suvog septembra predstoji hladan i kišovit oktobar

– Septembarska kiša doneće zlato njivama, a otrov vinogradima– Kakav septembar oko Krstovdana, takav nas očekuje mart naredne godine

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

#Krstovdan

'