AKTUELNO

Iz semenki pamuka, koje je kineska misija ponela na Mesec, proklijale su i nikle prve biljčice, prenela je Kineska nacionalna svemirska agencija, prenosi BBC.

Semenke je zasadila misija Chang'e-4 i to je prvi put da je bilo kakva biološka materija izrasla na Mesecu, a događaj se smatra značajnim korakom za dugoročno istraživanje svemira

Već smo uzgojili biljke u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali nikada do sada to nismo učinili na našem prirodnom satelitu.

Sposobnost i iskustvo uzgoja biljaka na Mesecu značajni su za sve druge projekte dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dve i po godine.

To bi značilo da bi astronauti mogli koristiti hranu iz vlastitog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju i ponovo se snabdeli namirnicama.

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz semenki pamuka nikle prve biljčice.

Zvanilni glasnik vladajuće Komunističke stranke Kine, Narodni dnevnik, objavio je na Tviteru i prve fotografije izdanaka i napisao da je to "bio prvi biološki eksperiment čovečanstva na Mesecu".

#Mesec

#pamuk

'