AKTUELNO

Dvanaest dana posle Nove godine Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetu Anisiju, praznik posvećen zaštitnici nevinih i smernih devojaka.

Vernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji koja je poznata po tome što je, iako je rođena u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana, rano ostala siroče, rasporodala svu imovinu i rešila da živi isključivo od svog rada.

Potpuno se predala molitvi i strogom postu. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je "opasno spavati kada neprijatelj bdi".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U to vreme car Maksimijan izdao je proglas prema kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude.

Jednog dana krete ona u crkvu i nalete na vojnika, koji je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije hteo da odustane, pljunula ga u lice.Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo devojku i Anisija je odmah umrla.

S obzirom na to da je stradala jako mlada, smatra se zaštitnicom nevinih i smernih devojaka. Zato bi valjalo danas da se sve devojke koje žele život ispunjen srećom i ljubavlju, da odu do crkve, iskreno i duboko se pomole Svetoj mučenici Anisiji, a predanje kaže da ova svetiteljka ispunjava svakoj od njih želju.

#Praznik

#verovanja

'