AKTUELNO

Božić se u domovima slavi tri dana. Trećeg dana se slavi spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga Republika Srpska i brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.

Drugi dan Božića hrišćanska Crkva odaje slavu i hvalu Presvetoj Bogorodici, koja je rodila Gospoda i Boga i Isusa Hrista.

Praznik se zove sabor, zato što se na ovaj dan skupljaju vernici njoj u čast.

Na ovaj dan davnašnji je običaj u Ohridu, da se uoči drugog dana Božića večernja liturgija služi samo u Svetoj Bogorodici zvanoj Čelnica.

Foto: Wikipedia

Običaji koji prate Božićne dane

Za tri dana oko Božića, kuća se ne čisti. Izuzetak su kuće koje slave Šćepandan kao svoju Krsnu slavu. U Popovom polju, domaćin kuće, na ovaj dan, daje čobaninu glavu pečenice koju ovaj nosi sa sobom na pašu. Kad je pojede, natakne je na jasenovu granu, da je živina ne može dohvatiti i kljucati.

U drugim krajevima, glava se čuva do Vasilice. Na ovaj dan se ne seku kosti, a ljudi se obraćaju jedan drugome sa: "Pomoz' Bog, Radovane.." Na ovaj dan, koji je drugi dan Božića, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

Trećeg dana Božića, Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog arhiđakona Stefana.

Foto: Beta

SPC Božić slavi tri dana, te su u crkvenom kalendaru 7. 8. i 9. januar obeleženi crkvenim slovom.

Za zdravlje i spokoj tokom cele godine, drugog dana Božića izgovorite ove reči:

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!

Pročitajte još: 'OVAKO JE TO U NAS SRBA' Evo kako naši sunarodnici u Americi slave Božić: Crkva je obavezna, a onda sledi nešto bez čega ne prolazi nijedno slavlje! (FOTO+VIDEO)

#Bogorodica

#Božić

#Praznik

'