AKTUELNO

Sud je saopštio da su vlasti, uprkos mešanje u slobodu veroispovesti, bile u pravu što su prednost dale "uspešnoj integraciji" dece u društvo.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist Švajcarske da će devojčice islamske veroispovesti na časovima plivanja biti u bazenima zajedno s dečacima.

Taj sporni slučaj koji traje skoro deceniju, pokrenula su dva švajcarska roditelja turskog porekla koji su odbili da svoje ćerke pošalju na obavezne časove plivanja s dečacima.

Međutim, švajcarsko obrazovanje je inisitiralo da su časovi fizičkog obavezni za sve, pa je još 2010. godine roditeljima naređeno da plate 1.400 franaka kazne zbog "nepoštovanja roditeljske dužnosti".

Roditelji su se zatim žalili da im je time prekršeno pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, ali Evropski sud za ljudska prava je zaključio da nije došlo do toga, i ukazao da škola ima važnu ulogu u integraciji u društvo u interesu dece.

Sud je primetio da su švajcarske vlasti ponudile "vrlo fleksibilna rešenja" problema s natavom plivanja, tako što muslimanske devojčice mogu nositi "burkinije", a ne obične kupaće kostime, i što imaju zasebne svlačionice.

#Bazen

#Ljudska prava

#Muslimanka

#Sud

#Švajcarska

'