AKTUELNO

Doktori, konačno, smatraju da su ga izlečili.

Bangladešanin koji je dospeo na naslovne strane novina zbog izuzetno retkog genetskog kožnog poremećaja operisan je 16 puta.

Abul Badžandar je nazvan „čovekom-drvetom“ zbog velikih drvenastih izraslina na njegovoj koži, uzrokovanih izuzetno retkim naslednim genetskim poremećajem Epidermodysplasia verruciformis, takođe poznatim i kao Levandovski-Luc displazija.

Doktori su u Medicinskom centru u Daki počeli sa tretmanima i operacijama pre godinu dana, a dosad su odstranili pet kilograma izraslina sa njegove kože. Ukoliko izrasline ne počnu ponovo da izbijaju, Badžandar će biti prvi zabeležni slučaj izlečenja ovog retkog oboljenja.

- Nisam mislio da ću ikada više moći da držim svoju decu u rukama. Sada se osećam mnogo bolje. Mogu da držim svoju kćerku u krilu i da se igram sa njom. Ne mogu da dočekam da se vratim kući - kaže Badžandar.

Doktorka plastične hirurgije Samanta Lal Sen opisala je Badžandarov oporavak kao „neverovatnu prekretnicu u istoriji medicinske nauke“, dodajući da su se njegove šake i stopala skoro potpuno oporavili.

S. P.

#Bangladeš

#Bolest

#Čovek drvo

'