AKTUELNO

U okviru manifestacije Gastro Show danas je u Tuzli predstavljena baklava teška 800 kilograma, isečena na 15.200 komada, koja će, kako su najavili organizatori, ući u konkurenciju za najveću na svetu.

Po jedan komad baklave namenjen je rudarima koji danas obeležavaju svoj dan, ali i prvacima iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka, preneo je Klix.ba.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnoj recepturi staroj nekoliko decenija.

- Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše nene i majke, po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuvara i poslastičara koji su radili deset dana - naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu.

Portparol manifestacije Gastro Show Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svetu.

U ovoj tradicionalnoj poslastici, koja je pripremljena od halal proizvoda, pored rudara i osnovaca, uživaće i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za decu bez roditeljskog staranja, kao i Dečije javne kuhinje u Lukavcu.

#Baklava

#Ginisova knjiga rekorda

'