AKTUELNO

Umro je srpski pisac, likovni i književni kritičar, jevrejskog porekla, Oto Bihalji Merin.

69 - U Rimu su cara Aula Vitelija ubile pristalice Tita Flavija Vespazijana, koji se u Egiptu proglasio carem.

640 - Saraceni (Arapi) su zauzeli Aleksandriju, dve godine pošto su otpočeli invaziju na Egipat.

1639 - Rođen je francuski pisac Žan Rasin, istaknuti predstavnik klasicizma, koji je do savršenstva doveo francusku tragediju, uprostio radnju i insistirao na psihološkoj analizi ljudskih, naročito ljubavnih strasti. Pisao je veoma melodičnim stihovima. Dela: tragedije "Andromaha", "Fedra", "Britanikus", "Berenisa", "Mitridat", "Atalija", komedija "Parničari".

1666 - Umro je italijanski slikar Gverčino, pripadnik bolonjske slikarske škole, vodeći barokni majstor. Najviše je oslikavao crkve i palate i posebno je poznat po kompoziciji "Aurora" u rimskoj palati Kasino Ludovizi, koja je jedan od najlepših primera iluzionističkog slikarstva.

1790 - Ruske trupe pod komandom Aleksandra Suvorova razbile su Turke i zauzele grad Ismail, važnu luku u delti Dunava.

1801 - Umro je srpski istoričar, teolog, književnik Jovan Rajić. Školovao se u Sremskim Karlovcima, gde je i rođen, u jezuitskoj gimnaziji u Komoranu, i u Šopronu (protestantska gimnazija). Zaršio je Duhovnu akademiju u Kijevu. Radio je kao profesor u Karlovcima i Novom Sadu (geografija sa istorijom). Pošto se zamonašio 1772. postaje arhimandrit manastira Kovilj u Bačkoj. Uz Dositeja Obradovića Rajić je verovatno najučeniji Srbin svog vremena. Njegov "Katihizis", koji je izradio na traženje carice Marije Terezije, najprevođenija je srpska knjiga 18. veka. Prevedena je na rumunski (2 prevoda) nemački, mađarski i grčki. Prevodio je sa ruskog i nemačkog, književno, bogoslovsko i istoriografsko štivo. Njegova "Istorija", obimno delo objavljeno u 4 toma (1794/95) ostavila je ogroman trag u srpskoj kulturi i posle Mavra Orbina i Pavla Julinca prva je prava istorija Srba. To je prva publikacija u srpskoj književnoj istoriji za koju su bili upisivani prenumeranti (pretplatnici). I na literarnom polju imao je sjajne rezultate, njegova poema "Boj zmaja sa orlovi" smatra se najboljim pesničkim ostvarenjem srpske literature 18. veka. Dela: "Katihizis mali", "Boj zmaja sa orlovi", "Stihi o vospominaniji smrti", "Istorija raznih slovenskih narodov", "Traedokomedija" (prerada dela Emanuila Kozačinskog), "Molitvenik", "Istorija katihizma", "Bezpristrastnaja istoričeskaja povest", "Pravila monašeskaja".

1858 - Rođen je italijanski kompozitor Djakomo Pučini, čije se opere odlikuju jakim emocijama, patetičnošću i sentimentalnošću. Dela: opere "Boemi", "Toska", "Madam Baterflaj", "Turandot", "Manon Lesko", "Devojka sa Zapada", "Djani Skiki", "Turandot" (nedovršena).

1880 - Umrla je engleska književnica Džordž Eliot, koja je realistički opisivala englesku provinciju. Pritom je otkrivala duboku osećajnost pomešanu s humorom i uverenje da na ljude blagotvorno deluju iskušenja i patnje. Dela: romani "Vodenica na Flosi", "Adam Bid", "Sajlas Marner", "Romola".

1888 - Narodna skupština Kraljevine Srbije prihvatila je novi ustav. Kralj Milan Obrenović se potom povukao sa prestola prepustivši vlast namesništvu, pošto je naslednik prestola Aleksandar bio maloletan.

1917 - U Brest-Litovsku su otpočeli mirovni pregovori Nemačke i nove ruske vlade (bolješevičke) uspostavljene Oktobarskom revolucijom.

1940 - U saobraćajnoj nesreći poginuo je američki pisac Natanijel Vest. Njegovo gorko i satirično-komično delo nastalo je u konfrontaciji s najapsurdnijim pojavama američkog društva (Holivud, reklamokratija, militarizam, kult uspeha). Dela: romani "Gospođica Usamljena srca", "Dobar milion", "Dan skakavca".

1944 - Umro je američki filmski glumac Hari Lengdon, glumac dečjeg lica, jedan od najupečatljivijih likova američke burleske u doba nemog filma. Najčešće je tumačio sramežljive sanjalice. Filmovi: "Siledžija", "Dugačke pantalone", "Troje su već gomila".

1965 - U Beogradu je počeo da radi sistem daljinskog centralnog grejanja. Grad Beograd je novembra 1959. definisao osnivanje preduzeća za proizvodnju toplotne i električne energije - "Toplana". Izgradnja objekta na Novom Beogradu počela je u decembru 1961. a termoelektrana "Novi Beograd", puštena je u rad 1965. i iz nje je deo Beograda, pored toplotne, snabdevan i električnom energijom.

1969 - Umro je američki filmski režiser austrijskog porekla Džozef fon Šternberg, vizuelni perfekcionista, majstor osvetljenja i kontrasta. Filmovi: "Podžemlje", "Plavi anđeo", "Maroko", "Jedna američka tragedija", "Šangaj ekspres", "Plava venera", "Crvena kraljica", "Djavo je žena", "Šangajsko podžemlje", "Makao".

1988 - Južna Afrika potpisala je sporazum sa UN, kojim je dala nezavisnost Namibiji, poslednjoj koloniji na afričkom kontinentu, bivšoj nemačkoj koloniji (Jugozapadna Afrika), od Prvog svetskog rata pod upravom Britanije, zatim Južne Afrike.

1989 - Umro je irski pisac Semjuel Beket, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1969. koji je 1953. dramom "Čekajući Godoa", po mnogima, najznačajnijim dramskim tekstom epohe, otvorio eru "drame apsurda". Njegovim delima dominira raspad građanskog društva, beznadežnost i apsurd. Živeo je u Francuskoj i pisao na francuskom, smatrajući da se tek na stranom jeziku može pisati bez stila, što je bio njegov ideal. Ostala dela: roman "Marfi", trilogija "Moloa", "Malone umire", "Neimenljivi", drame "Kraj igre", "Poslednja traka", "Igre bez reči", "Srećni dani", "Igra", "Ne ja".

1993 - Umro je srpski pisac, likovni i književni kritičar, jevrejskog porekla, Oto Bihalji Merin. S bratom Pavlom 1928. osnovao je izdavačku kuću "Nolit" (Nova literatura). Uređivao je i književno-politički časopis "Nova literatura". Zbog političkih razloga emigrirao je i u Nemačkoj je uređivao komunistički književni časopis "Linkskurve". U Parizu je 1933. osnovao "Institut za borbu protiv fašizma". Od 1936. u Španiji se borio na strani republikanaca protiv snaga generala Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprineo tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Dela: roman "Doviđenja u oktobru", eseji i umetnička kritika "Osvajanje neba", "Misli i boje", "Susreti sa mojim vremenom", "Jugoslovenska skulptura XX veka", "Graditelji moderne misli", "Naivna slika sveta", "Prodori moderne umetnosti", "Kraj umetnosti u doba nauke?", "Maske sveta", "Re-vizija umetnosti", "Modern German art", "Goja i mi", "Kapričosi", "Užasi rata", "Anri Ruso, život i delo" (sa suprugom Lizom), monografije "Krsto Hegedušić", "Gabrijel Stupica", "Bogosav Živković", "Vangel Naumovski", delo o Španskom građanskom ratu "Španija između smrti i rađanja".

1993 - Južnoafrički belački parlament okončao je eru aparthejda, izglasavši većinom od 237 prema 45 prelazni ustav zemlje, što je omogućilo održavanje prvih sverasnih izbora u istoriji Južne Afrike.

1996 - Gerilci peruanskog levičarskog pokreta "Tupak Amaru" su "božićnim gestom", kako su ga nazvali, oslobodili 225 talaca u japanskoj ambasadi u Limi, zadržavši 140 talaca.

2004 - Poslovno rukovodstvo novinske kuće "Politika novine i magazini" odlučilo je da ugasi beogradski dnevni list "Ekspres", osnovan 1963. godine.

2010 - Senat SAD ratifikovao je "Novi START" odnosno Sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog naoružanja. Sporazumom potpisanim u Pragu aprila 2010 od strane predsednika dve države, Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva, dve zemlje su se obavezale na smanjenje nuklearnih bojevih glava za približno trećinu, sa 2.200 na po 1.550, a uvodene su i nove procedure inspekcije arsenala.

2014 - Umro je Džo Koker, britanski rok muzičar. Džon Robert Koker, pevač i tekstopisac, u karijeri dugoj više od 40 godina, stvorio je niz hitova, poput "You Are So Beautiful", "Up Where We Belong", "With A Little Help From My Friends".

2015 - Kompanija "Spejs iks" lansirala je i uspešno vertikalno prizemljila raketu "Falkon 9", u Kejp Kaneveralu, Florida. Kompanija "Spejsk iks" internet tajkuna Elona Maska napravila je time svojevrsnu revoluciju u raketnoj industriji koja je gubila veliki novac zbog odbacivanja sofisticiranih raketnih komponentni prilikom svakog lansiranja.

#Vremeplov

'