Ključna je priprema.
U najčistijem obliku, odnosno kada se kokaju na toploti – kokice su zdrava žitarica sa celim zrnom, niskokalorična grickalica bogata antioksidantima.
Posuda puna takvih kokica ima samo 93 kalorije, gram masti i četiri grama vlakana.
Kokice pečene u ulju i sa prelivom od putera, kakve se prodaju u bioskopima, ipak, manje su zdrave i mnogo više kalorične.
Prema istraživanju Centra za nauku u javnom interesu u Vašingtonu, navodi Si-En-En, pakovanje kokica srednje veličine sadrži 1.200 kalorija.
Osim toga, sadrže 980 miligrama natrijuma i 60 grama zasićenih masti, što je dovoljno za tri dana.
Bosiljak i biber umesto soli
Ukoliko kokate kokice kod kuće, u mikrotalasnoj, ograničite količinu soli i putera koju dodajete, a umesto toga možete ih začiniti i origanom, bosiljkom ili biberom, ili čak i parmezanom.
Čak i ako biste pojeli samo jedno srednje pakovanje kokica, opet biste uneli količinu masti dovoljnu za pola dana.
Ako kupujete već spremljene kokice u prodavnici, proverite podatke o nutritivnim vrednostima, jer na takvim proizvodima količine natrijuma i šećera variraju.
Kokice sa raznim slatkim ili slanim prelivima mogu imati i do četiri kašičice šećera po pakovanju.
S.M.