AKTUELNO

Dobila je naziv po Indijancijma koji su tu živeli i bili korpulentne građe.

Patagonija pokriva trećinu argentinske i skoro isto toliko čileanske teritorije i u sebi krije bezbroj tajni koje ostavljaju bez daha. Ukoliko se odlučite da upoznate ovu zemlju, imaćete priliku da vidite drevne glečere, zastrašujuće planinske vence, nepregledne pašnjake, imaćete i priliku da čujete neverovatne priče o Indijancima i doseljenicima.

Foto: Pixabay.com

Ova oblast nalazi se na krajnjem jugu južnameričkog kontinenta. Ovaj deo zemlje otkrio je čuveni portugalski istraživač i moreplovac Fernando Magelan 1520. godine.

Patagonija je inače ime dobila zbog Indijanaca, koji su tu živeli u trenutku kada je ovaj deo sveta otkriven. Oni su bili jako korpulentni, pa su ih doseljenici nazvali Patagoji, što zapravo znači ljudi velikih stopala.

Foto: Pixabay.com

Koliko je ova zemlja bogata i lepa, govori činjenica da su se Čile i Argentina dosta dugo sporile oko nje. Spor je okončan tek 1881. godine, posle čega niko od njih nije bio zadovoljan. Političari i diplomate su odlučili da Čileu pripadne obala Pacifika, a Argentini obala Atlantika.

Neukroćena i divlja lepota predela

Na imanjima se život nije mnogo izmenio još od dolaska prvih doseljenika. Sasvim je normalno da na nekim od tih pašnjaka ugledate nekog usamljenog gaučosa.

Foto: Pixabay.com

Prirodna lepota ovog kraja sveta ogleda se i u nacionalnom parku „Monte leon", koji se proteže na 60.000 km duž argentinske obale. Ovo zemljište kupio je Daglas Tompkins koji ga je kasnije ga poklonio argentinskoj vladi koja ga je proglasila prirodnim rezervatom u kojem možete da vidite i lame.

Foto: Pixabay.com

Valparaiso - grad šarenih kuća!

Preporučuje se i fakulatativni izlet u Valparaiso, grad šarenih kuća, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Izgrađen je na padinama planina koje se spuštaju ka okeanu, sa lavirintom uskih kaldrmisanih ulica i žičarama, ubraja se u najlepše gradove na svetu. Centar grada izgrađen je u kolonijalnom stilu. U njemu je rođen diktator Augusto Pinoče, a čuveni pesnik Pablo Neruda nazvao ga je "nevestom okeana". Najbolji meseci za posetu ovoj zemlji su septembar i oktobar. Tada je najbolje posetiti poluostrvo Valdes. Tada možete da vidite kitove, uglavnom ženke koje ovde dolaze sa bebama. One tu ostaju sa bebama dok one potpuno ne ojačaju. Posmatranje igre kitova u ovim vodama nezaboravan je događaj.

“Park glečera” obavezna destinacija za turiste!

Foto: Pixabay.com

Najpoznatiji među njima je glečer Perito moreno, visok 60 m, širok 5 i dugačak 15 kilometara. Preporučuje se i poseta obližnjem jezeru Oneli, koje je prekriveno santama neobičnih boja, koje okružuje mrtva šuma.

Foto: Pixabay.com

Ognjena zemlja na kraju sveta!

Grupa ostrva “Ognjena zemlja” poznata je po svojoj “suvoj klimi”. U unutrašnjosti ostrva uzdiže se visok planinski venac obrastao gustom šumom koja krije brojna jezera i vodopade. Dovoljno je da provedete nekoliko sati u lokalnom Pomorskom muzeju i ostanete pod snažnnim utiskom o neverovatnim sudbinama prvih pomoraca i doseljenika koji su osnovali ovaj grad na kraju sveta.

Foto: Pixabay.com

Ostrva Čiloe fasciniraju svojim nesvakidašnjim izgledom!

Foto: Pixabay.com

Konačna destinacija većine turista koji dolaze u Patagoniju je poseta grupi čileanskih ostrva Čiloe. Ko god da je ovde stigao, bio je fasciniran drvenim crkvicama i šarolikim fasadama sojenica. Na ovim majušnim ostrvima smešteno je čak 150 crkvica, od kojih se 16 nalazi na listi Svetske kulturne baštine. Sve su izgrađene od drveta, bez ijednog eksera, koji bi na tako vlažnoj klimi svakako istrulili.

J. Stanković

#Destinacija

#Patagonia

#Putovanja

'