AKTUELNO

Umro je američki državnik Džordž Vašington, prvi predsednik SAD.

1503 - Rođen je francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, izvesno vreme lekar francuskog dvora, poznat po svojim predviđanjima budućnosti. Napisao je knjigu "Proročanstva" u kojoj je, najčešće na zagonetan i nejasan način, proricao događaje u budućnosti.

1546 - Rođen je danski astronom Tiho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju "Uranijenburg" na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvezdu u sazvežđu Kasiopeje.

1788 - Umro je nemački kompozitor, čembalista i dirigent Karl Filip Emanuel Bah, sin i učenik Johana Sebastijana Baha. Bio je pristalica "osećajnog stila", dramskog patosa s obiljem ukrasa. Dela: dvadesetak simfonija, oko 60 koncerata za klavir, kamerna muzika, sonate za klavir, kantate.

1799 - Umro je američki državnik Džordž Vašington, prvi predsednik SAD. Komandovao je vojskom kolonista u pobedonosnom ratu za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, od 1775. do 1783. Za predsednika SAD izabran je 1789. i na tom položaju ostao je osam godina (dva mandata). Stav prema starom savezniku Francuskoj, pošto se postavio neutralno u ratu Britanije i drugih država protiv revolucionarne Francuske, kao i unutrašnja politika stvorili su mu jaku opoziciju u zemlji. Iz političkog života povukao se razočaran 1797. i odbio je da se treći put kandiduje za predsednika, uputivši narodu "oproštajnu besedu".

1911 - Norveški istraživač Rual Amundsen postao je prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši konkurenta, engleskog polarnog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18. januara 1912.

1935 - Prvi predsednik Čehoslovačke Tomaš Masarik podneo je ostavku i na položaju šefa države četiri dana kasnije nasledio ga je dotadašnji šef diplomatije Eduard Beneš.

1960 - Generalna skupština UN usvojila je Deklaraciju o davanju nezavisnosti zemljama pod kolonijalnom upravom i taj datum se obeležava kao Dan dekolonizacije. U Deklaraciji je zapisano da su UN "uverene da postojanje kolonijalizma sprečava razvoj međunarodne ekonomske saradnje i onemogućava socijalni, kulturni i ekonomski razvoj zavisnih naroda" i da je kolonijalizam "suprotan idealima svetskog mira".

1974 - Umro je američki novinar Volter Lipman, dobitnik dve Pulicerove nagrade za novinarstvo, koji je tokom 60 godina pisanja stekao ugled jednog od najboljih svetskih spoljnopolitičkih komentatora. Njegovu rubriku "Danas i sutra" objavljivalo je 250 listova u SAD i 25 listova u drugim zemljama. Napisao je više publicističkih dela, uključujući "Javno mnjenje".

1989 - Umro je ruski nuklearni fizičar Andrej Dmitrijevič Saharov, dugogodišnji borac za političke slobode i ljudska prava i protivnik režima Leonida Brežnjeva, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. Tvorac je sovjetske hidrogenske bombe, ali je kasnije bio nepomirljivi protivnik nuklearnog naoružavanja.

1995 - Šef delegacije SRJ na mirovnim pregovorima u Parizu predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović potpisali su mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini. U svojstvu svedoka dokument su potpisali predsednik SAD Bil Klinton, predsednik Francuske Žak Širak, predsednik vlade Rusije Viktor Černomirdin, premijer Velike Britanije Džon Mejdžor, kancelar Nemačke Helmut Kol i predsednik vlade Španije Felipe Gonzales.

2006 - Boris Tadić, tadašnji predsednik Srbije, potpisao je u središtu NATO-a u Briselu - Okvirni sporazum za pristupanje Partnerstvu za mir. Ovim činom Srbija je postala 23. članica ovog programa Severnoatlantske alijanse.

2013 - Kineska istraživačka svemirska letelica "Čange-3" uspešno je sletela na površinu Meseca, čime je Kina postala prva zemlja kojoj je to uspelo posle 37 godina.

2015 - Srbija je nepune dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora sa EU, otvorila prva dva od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o priključenu EU. Tokom međuvladine konferencije u Briselu otvorena su poglavlja 35, na temu odnosa sa Prištinom, kao i poglavlje 32 o finansijskoj kontroli.

#Vremeplov

'