separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

zanimljivosti

DANAS SLAVIMO SVECA KOJI NIKOME NE PRAŠTA - Veruje se da će svima suditi jednako, a najviše ga se plaše...


Zbog svoje pravednosti, poznat je kao svetac koji će svima suditi jednako, prema zasluzi, i neće praštati nikome, te ga se vernici koji zgreše najviše plaše.


Aleksandar Nevski veliki pravedni i bogoljubivi knez ruski rodio se 30. maja 1220. godine. Njegov otac bio je veliki knez Jaroslav. Aleksandar je od svoje rane mladosti zavoleo Hrista i trudio se da mu u svemu ugodi. Kao vladar bio je poštovan i slavljen kao božji čovek.

Knez Aleksandar Nevski zabeležen je u istoriji kao jedan od velikih ratnika srednjevekovne Evrope i jedan od najvećih vojskovođa Rusije.

Ime Nevski stekao je posle velike pobede nad Šveđanima na obalama reke Neve 1240. Ovaj sveti knez uzdao se u Boga, a ne toliko u vojsku svoju. Pred polazak u svaku bitku on se obraćao svojim vojnicima rečima: “Bog je ne u sili, nego u pravdi”.

27 godina vladao je blagoverni knez Aleksandar provodeći dane darovane od Boga u podvizima i trudovima.

Autor: Wikipedia/Gmihail

Najzad, osećajući da mu se približava odlazak iz ovoga sveta, primio je monaški čin dobivši ime Aleksije.

Nakon što se pričestio svetim tajnama, upokojio se 1263. u svojoj 43. godini. Sahranjen je u manastiru Roždestva Presvete Bogorodice u Vladimiru.

1381. godine mošti svetoga kneza su otrkivene i položene u Sabornoj crkvi manastira. 1547. Za vreme cara Ivana IV Groznog svetom knezu je sastavljena služba i određeno da se njegov spomen praznuje 23. novembra. u dan njegove sahrane.

Godine 1724. po naređenju cara Petra Velikog časne mošti svetoga kneza prenete su u Petrograd gde počivaju i danas.

Zbog svoje pravednosti, poznat je kao svetac koji će svima suditi jednako, prema zasluzi, i neće praštati nikome, te ga se vernici koji zgreše najviše plaše.

Molitvu koju bi trebalo da izgovorite glasi:

"Sveti kneže, pomozi i nama,

Svetom silom, svetim molitvama!"

Ako gosti dolaze u kuću u kojoj je danas krsna slava, treba da podignu čašu i nazdrave: "Ko slavu slavi i podiže, njega slava i ljudi pazili, slavio za mnoga ljeta i godina, sve bolje, punije i zadovoljnije!"

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti