AKTUELNO

Erupcija vulkana i kuga, koja je potom usledila, dovele su do ekonomske stagnacije Evrope

Lako je pričati sa ove distance, ali je novo istraživanje dovelo do saznanja da je polovina šestog veka definitivno bilo doba koje je trebalo što pre zaboraviti. Tim istoričara i naučnika identifikovao je 536. godinu kao početak strašne serije događaja za čovečanstvo, piše CNN.

Masivna erupcija vulkana izbacila je ogroman oblak pepela koji je "ogrnuo" severnu hemisferu tamom i izazvao pad temperature koji je doveo do propadanja useva i gladi, navodi se u studiji profesora Kristofera Lavlaka sa Univerziteta Notingem.

Patnje stanovništva nastavljene su 542. godine kada je izgladnelo i promrzlo stanovništvo na istoku Rimskog carstva bilo pogođeno bubonskom kugom. Sada je u saradnji sa Polom Majevskim sa Instituta Univerziteta Mejn, tim identifikovao šta je dovelo do toga.

Analizirajući uzorke leda sa glečera u švajcarskim Alpima, istraživači su uspeli da identifikuju atmosferske zagađivače naslagane tokom prethodnih 2.000 godina, navodi se u studiji objavljenoj prošle nedelje u magazinu "Antiquity".

PRVI ZNACI OPORAVKA

Supstance pronađene u ledu dokazale su da je do erupcije došlo na Islandu, ne u Kaliforniji, na šta su ukazivale prethodne analize. Erupcija i kuga, koja je potom usledila, dovele su do ekonomske stagnacije Evrope, koja je trajala više od 30 godina, sve do 575. godine, kada su se pojavili prvi znaci oporavka.

Ovaj oporavak je dokazan u povećanom nivou čestica olova u uzorcima leda. Ruda olova je korišćena u postupku topljenja srebra, a njegovo prisustvo dokazuje da je dragoceni metal bio tražen za izradu novčića kada je evropska ekonomija ponovo počela da raste.

#Istorija

#Naučnici

'