AKTUELNO

Narodna banka Srbije (NBS) danas je objavila da je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini sa četiri na 4,2 odsto i da prognozira da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna i u granicama cilja.

Procenu da će BDP u 2019. godini rasti 3,5 odsto NBS nije menjala.

Viceguverner NBS-a Srbije Željko Jović je na predstavljaju izveštaja o inflaciji rekao da je u prethodna tri tromesečja rast bruto domaćeg proizvoda na medjugodišnjem nivou dostigao 4,5 odsto.

- Uvažavajući to, kao i činjenicu da je rast investcija bio brži od očekivanog, ponovo smo povećali projekciju rasat bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu sa četiri na 4,2 odsto - rekao je Jović.

Na osnovu rezultata postignute makroekonomske stabilnosti i sprovedenih strukturnih reformi, Jović je rekao da NBS očekuje da će se i u srednjem roku zadržati slična dinamika rasta.

- Ekonomski napredak sve jasnije osećaju i gradjani. Zarade i penzije rastu na održivim osnovama, a nezaposlenost je na najnižem nivou u proteklih četvrt veka - rekao je on.

Jović je dodao da je medjugodišnja inflacija 2,2 odsto, što je u granicama cilja da rast potrošačkih cena ove, kao i neredne dve godine, bude tri odsto, s odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Prema njegovim rečima, uslovi finansiranja privatnog sektora i države sada su znatno povoljniji, a kreditna aktivnost raste.

- U septembru je medjugodišnji rast ukupnih domaćih kredita ubrzao na 7,7 odsto, po isključenju efekata promene deviznog kursa - naveo je Jović i dodao da je takav rast kredita ostvaren uz nastavak aktivnosti na rešavanju pitanja problematičnih kredita, koje su rezultirale njihovim znatnim otpisima i prodajom licima van bankarskog sektora.

On je rekao da je udeo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama pao na 6,4 odsto, što je najniži nivo od 2008. godine.

Jović je ocenio da je NBS niskom i stabilnom inflacijom, realtivnom stabilniošću deviznog kursa, povoljnijim uslovima finansiranja i održanom finansijskom stabilnošću, doprinela da privredni ambijent ostane stabilan i stimulativan za poslovanje.

On je rekao da će neto priliv stranih direktnih investicija biti više nego dovoljan da u punoj meri pokrije deficit tekućeg platnog bilansa - preko 122 odsto u devet meseci ove godine. Prema podcima NBS, u prvih devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija bio je preko 1,8 milijardi evra.

- Cenovna i fiskalna stabilnost kao i nastavak podrške ekonomskoj politici Vlade Srbije ostaju naši prioriteti i za naredni period - rekao je Jović.

#Narodna Banka Srbije

'