AKTUELNO

U današnjem modernom svetu ko su saveznici, a ko ne saveznici relativna je stvar. Pariz jeste velika prestonica, ali predsednici više nisu veliki, smatra Lazanski.

U Parizu je održan skup povodom 100 godina od Prvog svetskog rata, koji je evidentno ukazao na nove političke igre na Balkanu. Nakon ovog skupa svetski mediji i dalje pišu i spekulišu o interesima Francuske, Rusije i Amerike, zapravo pitanje je ko su sada novi saveznici, a ko protivnici, naročito kada se pogleda raspored sedenja na svečanosti koji je izazvao negodovoanje i nezadovoljstvo među prisutnima.

U diplomatskim krugovima se može čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Sve ovo bacilo je senku na pravi povod održavanja ceremonije.

Foto: TvPink Printscreen

Gost Novog jutra, Miroslav Lazanski analitičar dnevnog lista “Politika”, rekao je da je taj dan za Srbiju svakako bio dan pobede.

- U današnjem modernom svetu ko su saveznici, a ko nesaveznici relativna je stvar. Naravno ovaj skandal sa sedenjem na binama kod Trijumfalne kapije još uvek ima svoje posledice i u našim i u francuskim medijima - rekao je Lazanjski i podsetio da je parisiki dnevni list “Figaro” objavio oštru kritiku na račun Francuske upravo zbog rasporeda sedenja, kao i na pisma naslednika nekadašnjih francuskih generala iz Prvog svetskog rata.

Foto: Tanjug AP

- Važno je da postoji deo francuske javnosti koja nije zaboravila na učešće Srbije u Prvom svetkom ratu i to da su svoje nezadovoljstvo objavili makar otvorenim pismima - smatra Lazanski.

Kako kaže, francuski predsednik ima ambiciju da bude novi lider nakon odlaska Angele Merkel, i kako Lazanski ističe, sigurno je znao da će ovakav raspored da izazove reakcije.

- Naročito je znao za rekacije Srbije, i francuske javnosti. Očigledno je da ga to nije zanimalo. Ovo je njegov ljudski gaf, ne samo politički.

- Ono je već postala parodija na osnovu svega što se dešavalo u Prvom svetkom ratu - smatra Lazanjski dodajući da bi bilo dobro da su samo tačne spekulacije da su Albanci “platili tu stolicu”.

Foto: Tanjug AP

- Možda su i smeštajući Tačija iza Putina da utiču na srpsku javnost. Da pokažu da Moskva nema saveznički odnos sa Srbijom - dodaje Lazanski dodajući da “koliko god se Makron džilitao u odnosu na Amerikance, uvek Francuzi urade ono što im Amerikanci urade”.

- Makron je u razgovoru sa Trampom insistirao na evropskim oružanim snagama, ovaj ga potapšao po ramenu kao veliki brat sa druge strane Atlantika i Makron je sve te svoje ideje jednostavno tuširao, a onda su počeli jedan drugog da prozivaju preko Tvitera - dodaje Lazanski.

- Ovo je postalo sve malo neozbiljno. Jedan kaže jedno, drugom kaže drugo, pa se onda prozivaju preko Tvitera. Nisu to više veliki predsednici. Pariz jeste velika prestonica, ali predsednici više nisu veliki - smatra Lazanski.

On smatra da Amerika neće da favorizuje bilo kakvih evropskih odbrambenih snaga jer to je konkurencija NATO-u.

- Ako se jača EU onda vojni budžeti će biti usmereni na to. NATO je jaka vojna organizacija zahvaljujući Americi - smatra Lazanski.

Kako ističe, 1945. godine Jugoslovenska narodna armija je bila jača i brojnija od francuske armije.

- Mi smo imali 800.000 vojnika na celom području Jugoslavije. Tada se uvrežila ta mantra da je JNA bila četvrta sila u Evropi. Prvi su bili Sovjeti, drugi Amerikanci, treći Britanci, a četvrti Jugosloveni, pa tek onda Francuzi - objašnjava Lazanski.

Lazanski takođe smatra da je iznanđujuće da je predsednik Putin razgovarao sa Tačijem u Parizu, o čemu se već danima piše. Smatrajući da je Tači medijski iskoristio jako dobro.

Foto: Tanjug AP

- Više koristi je izvukao Tači iz tog susreta - smatra Lazanski, dodajući da se u Srbji očekuje dolazak Putina.

- Ruska pozicija po pitanju Kosova ostaje ista. Verujem da su oni svesni da su sa Kosova medijski iskoristili taj susret - objašnjava Lazanski.

Rusija podržava evropsku vojsku

Kakao Lazanski smatra, Rusiji je u interesu da nastane evropska vojska.

- To je njima u korst, jer NATO onda slabi. Teško da Rusija sa svojim oružjem uđe na tržište NATO-a. Strateški gledano, logično je da NATO u Evropi bude što slabiji, tako oni neće imati jakog protivnika - objašnjava Lazanski.

#Francuska

#Miroslav Lazanski

#Srbija

'