AKTUELNO

Izmene Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama izazvale su brojne polemike u javnosti, posebno zbog odredbe o prikupljanju ličnih podataka o osobama koje kupuju karte.

Dragan Mijatović, zamenik načelnika Odeljenja za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbana Uprave policije, rekao je gostujući u emisiji “Pravac” da se izmenama ovog zakona uvode novi oblici nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Foto: RTV Pink

Kako je dodao, oštro će se sankcionisati lica koja u dolasku ili odlasku sa sportske priredbe poseduju priotehnička sredstva ili druge predmete kojima može da se ugrozi bezbdenost učesnika.

Prema njenim rečima, analize su ukazale teži oblici prekršaja i krivičnih dela najčešće vrše u grupama. Zbog toga je uvedeno da se za sve izvšioce prekršja u grupama propisuje kazna zatvora od 45 do 60 dana.

Govoreći o izmenama koje se odnose na prikupljanje podataka o kupcima ulaznica, Mijatović je naveo da će policiji morati da se dostave i podaci o osobama koji klub poklanja određeni broj ulaznica.

Advokat Zora Dobričanin je navela da će organizari sportskih manifestacija morati da dostave lične podatke svih onih koji dolaze na stadion.

Dobričanin je ukazala da je maksimalni broj ulaznica koji može da se kupi sa sedam smanjen na četiri.

Foto: RTV Pink

- Najveći problem je u odredbi koja predviđa da se uzimaju lični podaci i jedinstveni matični broj. To podaci se dostavljaju policiji najkasnije do završetka utakmice i do tada moraju biti obrisani - navela je Dobričanin.

Kako je rekla, postavlja se pitanje zaštite podataka o ličnosti, jer podatke prikupljaju prodavci ulaznica koji nemaju za prikupljanje ličnih podataka.

- Gomila se broj onih kojima se dopušta da skupljaju podtake o ličnosti i na taj način se povećava mogućnost zloupotrebe - primetila je Dobričanin.

#Sport

'