AKTUELNO

Kosovski mediji preneli su da je Apelacioni sud u Đakovici potvrdio presudu kojom je bivši komandant OVK i aktuelni potpredsednik samozvane kosovske vlade Fatmir Ljimaj oslobođen odgovornosti za ubistvo dva albanska civila 1998. godine.

Ljimaj je oslobađen optužbi da nije preduzeo "razumne i neophodne mere" kako bi sprečio ubistvo dva albanska civila Ramiza Hodže i Seljmana Beriše u oktobru 1998, kada je bio komnadant OVK.

Kako navode mediji, Apelacioni sud u Đakovici u sredu je potvrdio presudu kojom se Ljimaj oslobađa odgovornosti za ratne zločine.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu za Ljimaja po komandnoj odgovornosti, jer prema optužnici, nije učinio ništa da ubistvo spreči.

Fatmir Ljimaj, jedan od najbližih saradnika predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija i bivši visoki oficir tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, oslobođen je optužnice za ratni zločin.

Ljimaj se spisima Haškog tribunala pominje kao jedan od vođa "Dreničke grupe“ Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lapušnik. Haški tribunal ga je zbog toga optužio za zločine protiv čovečnosti, nezakonito proterivanje, mučenje i ubistva nad Srba i Albanaca u logoru Lapušnik kod Glogovca u leto 1998, zajedno sa Haradinom Baljom i Isakom Muslijuom.

„Trojka“ je uhapšena 18. februara 2003, a optužnica ih je teretila za smrt 22 zatočenika, deset Srba i 12 Albanaca iz logora Lapušnik, kod Glogovca.

Foto: YouTube screenshot

Tužilac Haškog tribunala je na kraju tražio za prvooptuženog Ljimaja kaznu od 20 godina zatvora, a za suoptužene Isaka Musliua i Haradina Balju 15 odnosno 18 godina.

Posle procesa u Hagu, održanog u senci zastrašivanja svedoka i ubistava, oslobođen je i te krivice.

Pretresno veće Haškog tribunala je, međutim, oslobodilo krivice Ljimaja i Musliua, dok je trećeoptuženom Haradinu Balji izreklo kaznu zatvora od 13 godina. Ljimaj i Musliu su se tako, već 1. decembra 2005, našli na slobodi.

Ponovo mu se sudi u Hagu 2007. godine, nakon što je kosovski Albanac Beka Bekaj osuđen za zastrašivanje svedoka, ali ga ponovo puštaju na slobodu.

U izveštaju Dika Martija, Ljimaj se navodi kao jedan od vodećih ljudi „Dreničke grupe“ Hašima Tačija, pored Džavita Halitija, Kadrija Veselija i Azema Sulje.

Godine 2005, otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. Orahovac je od Mališeva udaljen 15 kilometara, a jama Volujak desetak kilometara, ali sa druge strane brda.

U neposrednom okruženju je i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi. Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, dok je komandant OVK za Klečku u to vreme bio Fatmir Ljimaj.

#Fatmir Ljimaj

#OVK

#Tužilaštvo

'